Πώς αναγνωρίζουμε μια σχολή πολεμικών τεχνών με “τοξικό” περιβάλλον

Το breakingmuscle.com ανέβασε ένα πολύ ωραίο άρθρο σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να εντοπίσει κανείς το “άρρωστο” κλίμα που μπορεί να επικρατεί μέσα σε μια σχολή πολεμικών τεχνών / μαχητικών αθλημάτων / αυτοάμυνας. Εν ολίγοις, το κύριο πρόβλημα στο οποίο δίδεται έμφαση είναι το εξής: άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση που δε ξεπέρασαν ποτέ αυτή την ψυχολογική τους κατάσταση, και οι οποίοι έγιναν εκπαιδευτές κάποιας τέχνης, τείνουν να εκφράζουν την έλλειψη σιγουριάς που τους διακατέχει προσπαθώντας να ελέγχουν και να κακομεταχειρίζονται τους μαθητές τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης, απλά και μόνο επειδή σε αυτό το περιβάλλον έχουν την εξουσία να το κάνουν. Μερικές ενδείξεις ενός “άρρωστου” κλίματος είναι οι παρακάτω:

  • Δεν σου επιτρέπεται να εκπαιδεύεσαι σε άλλες σχολές ή να έχεις κοινωνικές επαφές με ανθρώπους που δεν εγκρίνει ο εκπαιδευτής σου.
  • Δεν σου επιτρέπεται να ρωτάς πολλές ερωτήσεις για πράγματα όπως οι τεχνικές ή οι κανόνες της σχολής ή να παραθέτεις τις απόψεις σου σχετικά με τη λειτουργία αυτής.
  • Οι κανόνες της σχολής δεν είναι ξεκάθαροι και ο εκπαιδευτής τους αλλάζει όπως αυτός νομίζει ανά πάσα στιγμή.
  • Ο εκπαιδευτής αντιδρά με υπερβολικό τρόπο σε καταστάσεις “ανυπακοής” των μαθητών, πολλές φορές τιμωρώντας παραδειγματικά τον “παραβάτη” μπροστά σε όλη την τάξη.
  • Ο εκπαιδευτής συχνά χάνει την ψυχραιμία του και φωνάζει με θυμό σε έναν ή όλους τους μαθητές.
  • Ο εκπαιδευτής κάνει απρεπή σχόλια σχετικά με το φύλο ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις κάποιων, επιπλήττει συχνά κακοπροαίρετα ή προσβάλλει.
  • Ο εκπαιδευτής δυσφημίζει και υποτιμά άλλες σχολές / τέχνες / αθλητές, παρόλ’αυτά σε κοινωνικό επίπεδο είναι φιλικός μαζί τους.

Εξάλλου, ένας καλός δάσκαλος / αρχηγός, θέλει πάντα να κινητοποιεί, να παροτρύνει, να βοηθάει τους μαθητές του να εξελίσσονται και να αποκτούν και οι ίδιοι ηγετικές ικανότητες, ενώ πρέπει πρώτα απ’όλα να τους κερδίσει ως άνθρωπος, όχι ως εξουσιαστής. Γι’αυτό, πριν αποφασίσεις σε ποια σχολή θα εμπιστευτείς την εκπαίδευσή σου, κάνε μια έρευνα. Ψάξε, ρώτα, συζήτησε με τον εκπαιδευτή, αποφάσισε αν σου κάνει σαν άνθρωπος, δες αν οι υπόλοιποι μαθητές είναι φιλικοί, ζήτα να συμμετάσχεις σε ένα δοκιμαστικό μάθημα. Θυμίσου ότι η εκπαίδευσή σου κρέμεται από τα παραπάνω. Η τελική επιλογή είναι δική σου και μόνο.