Γεωργίου Παπανδρέου 27, Βύρωνας | 694 45 43 013 | hello@streetwise.gr
Σαφώς! Το Krav Maga είναι για όλους. Για μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες. Και το βασικότερο όλων, περνάμε καλά κάνοντάς το! Η μόνη προϋπόθεση είναι να σε ενδιαφέρει να μάθεις πώς μπορείς να προστατεύεις τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που αγαπάς. Αν δε είσαι επαγγελματίας (σώματα ασφαλείας, στρατός, προστασία υψηλών προσώπων), τότε επιβάλλεται να το έχεις στο οπλοστάσιό σου. Η ομορφιά του συστήματος έγκειται στο ότι μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις, τις υποχρεώσεις και τους κινδύνους που διατρέχει ο καθένας ξεχωριστά, τηρώντας πάντα τις βασικές του αρχές. Για παράδειγμα, ένας πολίτης έχει ως στόχο απλώς να αποφύγει ή να εξουδετερώσει έναν κίνδυνο το συντομότερο δυνατόν και να διαφύγει προς την ασφάλειά του, ενώ ένας στρατιώτης έχει υποχρέωση να τον αντιμετωπίσει ορμώντας προς αυτόν. Ένας αστυνομικός θα πρέπει να επιβάλει το νόμο συλλαμβάνοντας έναν ταραχοποιό, και ούτω καθεξής. Περισσότερα γι’αυτό το θέμα εδώ.
Είναι το μόνο αυθεντικό. Δυστυχώς, λόγω της απότομης πρόσφατης δημοτικότητας του Krav Maga στο ευρύ κοινό, παρατηρείται το φαινόμενο των “δήθεν” εκπαιδευτών και ομοσπονδιών, χωρίς καμία ουσιαστική αναγνώριση και ημιτελή τεχνογνωσία. Ακόμα, υπάρχουν πολλοί υψηλόβαθμοι εκπαιδευτές οι οποίοι, αφού μελέτησαν το αυθεντικό Krav Maga για πολλά χρόνια, θεώρησαν ότι έχουν την ικανότητα να το “βελτιώσουν”, κι έτσι το τροποποίησαν κατά το δοκούν, δημιουργώντας δικές τους ομοσπονδίες. Η σχολή μας είναι επίσημος εκπρόσωπος της International Krav Maga Federation. Η IKMF είναι η μόνη διεθνής ομοσπονδία που ιδρύθηκε με τη συγκατάθεση και τις ευλογίες του ίδιου του δημιουργού του συστήματος, Imi Lichtenfeld, ενώ πλέον, μετά το θάνατό του, χαίρει της διαχείρισης των πιο ικανών Ισραηλινών μαθητών του, με επικεφαλής τον Master Avi Moyal, σημερινό πρόερδο της IKMF και έναν από τους τέσσερις μοναδικούς ανθρώπους στον κόσμο που ο Imi απένειμε αυτοπροσώπως τον τίτλο του Master. Όλες οι γνώσεις που μεταδίδουμε προέρχονται από την αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία του συστήματος σε πραγματικές συγκρούσεις και μάχες, ενώ ακολουθούμε την ύλη που ο ίδιος ο Imi δημιούργησε. Όλοι οι εγκεκριμένοι εκπαιδευτές της IKMF στον κόσμο επιλέγονται και διδάσκονται από την πιο υψηλόβαθμη ομάδα Ισραηλινών εκπαιδευτών (G.I.T. – Global Instructor Team), περνώντας από ειδικό εντατικό σχολείο, ενώ για να διατηρούν το δίπλωμα του εκπαιδευτή πρέπει να είναι ενεργοί στο επάγγελμα και να περνούν από εξέταση των ικανοτήτων τους κάθε χρόνο. Γι’αυτό λοιπόν μεγάλη προσοχή σε ανθρώπους και οργανώσεις αμφιβόλου ποιότητας που διδάσκουν επικίνδυνες και μη αποτελεσματικές τεχνικές. Στο Streetwise ενθαρύννουμε τις ερωτήσεις για να διευκολύνουμε την εκμάθηση, ενώ παράλληλα γνωρίζουμε τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε. Περισσότερες πληροφορίες για την IKMF μπορείτε να πάρετε από το επίσημο website της ομοσπονδίας, αλλά και από το αντίστοιχο του ελληνικού παραρτήματός της.
Όχι βέβαια! Το Krav Maga είναι ένα αυτόνομο και αυτούσιο σύστημα αυτοάμυνας και διδάσκεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους. Η προϋπηρεσία σε άλλα συστήματα δεν είναι σε καμία περίπτωση προαπαιτούμενη.
Φυσικά και μπορείτε! Θέλει και ρώτημα; Θα λέγαμε μάλιστα ότι οι γυναίκες το έχουν περισσότερη ανάγκη, αφού πρόκειται για ομάδα υψηλότερης επικινδυνότητας από τους άνδρες. Πέρα από τους συνηθισμένους κινδύνους αντιμετωπίζουν και κάποιους μοναδικούς γι’αυτές, όπως οι παρενοχλήσεις και τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, το αν μια γυναίκα είναι φτιαγμένη για τέτοιου είδους “αντρικές” ασχολίες, απαντάμε το εξής: το Krav Maga δεν έχει φύλο, ούτε ηλικία. Μια γυναίκα δε χάνει τη θηλυκότητά της όταν μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό της. Δε μετατρέπεται σε body builder, ούτε αποκτά ξαφνικά βαρύ περπάτημα! Αντίθετα, όταν προπονείται γυμνάζεται (φτιάχνοντας παράλληλα ένα καλλίγραμμο σώμα), μαθαίνει τεχνικές επιβίωσης και πως να αντιδρά εκρηκτικά όταν η περίσταση το απαιτήσει, ενώ αποκτά την ικανότητα να “γυρίζει το διακόπτη” όταν χρειαστεί προκειμένου να επιβιώσει από μια απειλητική κατάσταση, κι έπειτα να συνεχίσει να είναι η γεμάτη θηλυκότητα γυναίκα που πάντα ήταν.
Αν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια του παιδιού σας, τότε ναι, τα μαθήματα αυτοάμυνας είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι το παιδί θα μάθει να αντιμετωπίζει προβλήματα βίας στο σχολείο, επιθέσεις από ενήλικες, ακόμα και περιβαλλοντολογικούς κινδύνους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αποκομίσει σωματικές και πνευματικές ικανότητες -όπως η αυτοπεποίθηση και η καλή φυσική κατάσταση- που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Περισσότερα για το παιδικό Krav Maga μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ανατρέχοντας στο αντίστοιχο σκέλος της σελίδας.
Δε μας πειράζει καθόλου. Είναι όμως μία ευκαιρία να αποκτήσεις φυσική κατάσταση και να χάσεις τα περιττά κιλά! Σε αντίθεση με ότι διατυπώνουν κάποιες συνηθισμένες πεποιθήσεις, μια πραγματική συμπλοκή τις περισσότερες φορές διαρκεί μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα. Άρα δε χρειάζεται να διαθέτει κανείς την αντοχή ενός επαγγελματία αθλητή για να ανταπεξέλθει. Όμως, η γυμναστική και η φυσική κατάσταση είναι αναπόσπαστο μέρος της προπόνησης. Άρα μαθαίνουμε, καίμε θερμίδες, γυμναζόμαστε και ταυτόχρονα περνάμε ωραία! Τι καλύτερο;
Κακώς! Οι τάξεις δεν απαρτίζονται μόνο από νέους. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και όλων των ηλικιών. Η προπόνηση προσαρμόζεται στον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, ακόμα και στα μεικτά τμήματα. Οπότε η ηλικία είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σας ανησυχεί.
Αν ο γιατρός σας επιτρέπει να αθλείστε, τότε δεν έχετε τίποτα να φοβάστε σε ότι αφορά στους προϋπάρχοντες τραυματισμούς. Το μάθημα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμόζεται στον καθένα ξεχωριστά. Έτσι, όλοι συμμετέχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που τους επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους, και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε αυτή να χειροτερέψει μέσα από τις προπονήσεις. Από τη στιγμή που ιατρικά επιτρέπεται να αθλείστε στο σύνολο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το μάθημά μας.
Στατιστικά, οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν σε κλασσικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, και όχι σε ένα τμήμα Krav Maga ή κάποιου αντίστοιχου συστήματος αυτοάμυνας / πολεμικής τέχνης / μαχητικού αθλήματος. Αυτό αποδίδεται στο ότι ένας αθλητικός αγώνας εκτυλίσσεται με ανεξέλεγκτο τρόπο ανά πάσα στιγμή, και ο παίκτης ποτέ δεν περιμένει τα χτυπήματα που ίσως δεχτεί, αφού πρόκειται για αντικανονική και αντιαθλητική συμπεριφορά (είτε γίνονται εσκεμμένα είτε όχι). Αντίθετα, στο Krav Maga η εκπαίδευση γίνεται σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, πάντα υπό την εποπτεία έμπειρου εκπαιδευτή και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Ας μη ξεχνάμε ότι το πολιτικό Krav Maga δημιουργήθηκε για απλούς, καθημερινούς ανθρώπους.
Προφανώς! Και παραπάνω από ένα αν είστε αναποφάσιστος! Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε σχετικά. Το πρόγραμμα των προπονήσεων αναγράφεται εδώ.
Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το post του blog μας.
Το Krav Maga είναι ένα σύστημα τακτικών αυτοάμυνας. Δε συγκαταλέγεται στις πολεμικές τέχνες, ούτε στα μαχητικά αθλήματα. Οι πολεμικές τέχνες ονομάζονται έτσι γιατί πρόκειται για ολοκληρωμένες -όπως άλλωστε φανερώνει η ίδια η λέξη- τέχνες, οι οποίες συνήθως περιέχουν συγκεκριμένη κινησιολογία, απαιτούν μελέτη πολλών ετών για να μαθευτούν ικανοποιητικά, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν μία συγκεκριμένη στάση ζωής και πολλές φορές εμπλέκονται στην πνευματική αναζήτηση του ατόμου. Τα μαχητικά αθλήματα, από την άλλη, ασχολούνται με το αθλητικό κομμάτι της μάχης σώμα με σώμα. Έχουν κανόνες, διαιτητή, λαμβάνουν χώρα μέσα σε ελεγχόμενο περιβάλλον και απαγορεύουν τα επικίνδυνα χτυπήματα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή θάνατο, ενώ έχουν σκοπό να αναδείξουν τον δυνατότερο από δύο αθλητές της ίδιας κατηγορίας. Στην αυτοάμυνα όμως, δε μπορούν να υπάρχουν κανόνες. Ένας εγκληματίας δε στοχοποιεί κάποιον χρησιμοποιώντας αθλητικό πνεύμα και ευγενή άμιλλα. Δε θα υπάγεται οπωσδήποτε στην ίδια κατηγορία κιλών με το θύμα του, ενώ ενδέχεται να είναι οπλισμένος και αποφασισμένος να του αφαιρέσει ακόμα και τη ζωή. Επίσης, στο δρόμο δε μπορούμε ποτέ να ξέρουμε αν θα έχουμε να κάνουμε με έναν και μόνο αντίπαλο ή με πολλαπλούς, ενώ το stress που θα νιώθουμε κατά την εμπλοκή είναι τεράστιο. Τέλος, ακόμα και η ίδια η γνώση της ψυχολογίας ενός δράστη μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την αποτροπή του κινδύνου. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, κατανοούμε πως ένα σύστημα αυτοάμυνας πρέπει να βασίζεται στις ενστικτώδεις αντιδράσεις μας, να είναι ουσιαστικό, εύκολο, γρήγορο στην εκμάθηση και να λειτουργεί υπό πραγματικές συνθήκες, χωρίς ανούσιες φανταχτερές κινήσεις που δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το Krav Maga από τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα. Το τι θα αποφασίσει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος εξαρτάται καθαρά και μόνο από το τι ζητάει. Μπορείτε να διαβάσετε πιο αναλυτικά για τα παραπάνω εδώ, εδώ αλλά και εδώ.
Η νομική ορολογία αυτής της έννοιας είναι η “νόμιμη άμυνα”. Σύμφωνα με το νόμο, νόμιμη άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει κάποιος για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους. Ως αναγκαία προσβολή όμως ορίζεται αυτή κατά την οποία υπάρχει λογική και μέτρο, και σκοπός της είναι η αποκλιμάκωση και εξουδετέρωση του παρόντος κινδύνου. Έτσι, για παράδειγμα, ένας νόμιμος κάτοχος όπλου δε μπορεί να πυροβολήσει κάποιον επειδή αυτός τον εξύβρισε ή τον απείλησε λεκτικά. Είναι όμως, θεωρητικά, αθώος ο ίδιος άνθρωπος αν πυροβολήσει ένα ληστή που μπήκε στο σπίτι του, παρουσίας της οικογενείας του, και άνοιξε πυρ εναντίον τους. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το εξής. Έστω ότι κάποιος προσπαθεί να μαχαιρώσει κάποιον άλλον. Αν ο δεύτερος καταφέρει να αφοπλίσει τον επιτιθέμενο, ο οποίος μετά θα υποχωρήσει, και άρα δεν υπάρχει πλέον άμεσος και υπαρκτός κίνδυνος, τότε ο αμυνόμενος δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το μαχαίρι ως απάντηση, αφού τη δεδομένη στιγμή δεν απειλείται. Όλες αυτές είναι παράμετροι που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κατά την άσκησή μας στην αυτοάμυνα, γι’αυτό και η εκπαίδευσή μας είναι πάντοτε συμβατή με τους νόμους του κράτους μας.
Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Το Krav Maga προωθεί τη βία όσο η ιατρική προωθεί το θάνατο. Το ότι μελετά κανείς ένα αντικείμενο δε σημαίνει ότι το χρησιμοποιεί εναντίον των συνανθρώπων του. Με το Krav Maga μαθαίνουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας, και αυτό είναι κάτι στο οποίο όλοι έχουμε δικαίωμα. Με τον ίδιο τρόπο που μια χώρα διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατεύεται από εξωτερικές απειλές, έτσι κι ένας απλός πολίτης δικαιούται να γνωρίζει πώς να υπερασπίζει τον εαυτό του αν κάποιος προσπαθήσει να του αφαιρέσει έννομα αγαθά που του ανήκουν, όπως η σωματική ακεραιότητα και η ζωή. Στις σχολές μας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτοί άνθρωποι που έχουν σχέσεις με το έγκλημα, την παράνομη χρήση βίας ή τη βούληση να χρησιμοποιήσουν την παράνομη βία για οποιοδήποτε λόγο. Για μια πιο αναλυτική επεξήγηση των λόγων για τους οποίους μαθαίνουμε αυτοάμυνα, μπορείτε να κάνετε click εδώ.
Σιγουριά, αυτοπεποίθηση, επαγρύπνηση, ευστροφία, λογική, στρατηγική σκέψη, ικανότητα έγκαιρης αναγνώρισης του κινδύνου, εξαιρετική αίσθηση του περιβάλλοντος και των τριγύρω εκτυλισσόμενων καταστάσεων, αυτοκυριαρχία, ηρεμία, καθώς και μια αίσθηση πιο εύκολης αντιμετώπισης των υπόλοιπων προβλημάτων της ζωής. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που αποκομίζει ένας εκπαιδευμένος άνθρωπος που έχει αναπτύξει τον αντίστοιχο τρόπο σκέψης (mindset) και άρα έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Είναι δικαίωμα όλων μας να αισθανόμαστε έτσι.
Εννοείται! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εκτονώσει κανείς την ενέργειά του. Μια καλή προπόνηση αποτελεί το ιδανικό ηρεμιστικό για όλους μας, και μάλιστα σε βάθος χρόνου ένας υπερβολικά δραστήριος άνθρωπος μπορεί να ηρεμήσει πιο πολύ κι από τους -θεωρητικά- φυσιολογικούς!
Τίποτα παραπάνω από τα συνηθισμένα ρούχα γυμναστικής. Μια άνετη φόρμα και ένα απλό μπλουζάκι είναι ιδανικά. Υπάρχει φυσικά και η επίσημη περιβολή της ομοσπονδίας μας (παντελόνι και T-shirt με τα διακριτικά του Krav Maga και της IKMF) αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνουμε κανέναν να τη φοράει. Όποιος την επιθυμεί μπορεί να την προμηθευτεί και αργότερα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για το παιδικό τμήμα, αφού εκεί η στολή παίζει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο ψυχολογικά. Βοηθά τα παιδιά να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα με πρόγραμμα και ομοιομορφία, ενώ παράλληλα προσπαθούν να εκτελούν ότι κάνουν στο μάθημα όσο γίνεται καλύτερα ενώ τη φορούν. Με άλλα λόγια η στολή τους δίνει κίνητρο, τους εμπνέει σεβασμό και τα βοηθά να εντάσσονται στην ομάδα πολύ ευκολότερα.
Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση, αφού το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ικανότητα και αντίληψη του ατόμου, τη θέλησή του για ανέλιξη, τον αριθμό των προπονήσεων που πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα, κ.λ.π. Σαν γενικό στατιστικό όμως, και πάντα με κάθε επιφύλαξη, μπορούμε να αναφέρουμε ότι με ρυθμό τριών προπονήσεων την εβδομάδα κατά μέσο όρο, σε διάστημα ενός με δύο έτη ο ασκούμενος βρίσκεται σε θέση να γνωρίζει καλά τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και να μπορεί να αναγνωρίζει, να αποφεύγει ή να εξουδετερώνει πληθώρα κινδύνων που ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει στο εξωτερικό περιβάλλον.
Υπάρχει η δυνατότητα για ιδιαίτερα μαθήματα, κατόπιν συνεννόησης, ώστε να προσαρμοστούν στις δικές σας ανάγκες. Τα ιδιαίτερα μπορούν να είναι αυστηρώς προσωπικά, ή να αφορούν μια κλειστή ομάδα ασκουμένων που επιθυμούν να προπονούνται μόνοι τους και όχι σε μεικτά τμήματα. Τα μαθήματα γίνονται είτε στις σχολές μας είτε σε χώρο που ενδεχομένως διαθέτει ο ενδιαφερόμενος (Αθήνα & ευρύτερα προάστια). Οι μαθητές των ιδιαίτερων μαθημάτων μπορούν, εφόσον το θέλουν, να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια και τις παροχές της ομοσπονδίας που απολαμβάνουν και οι μαθητές των ομαδικών τμημάτων του Streetwise Krav Maga, όπως για παράδειγμα εξετάσεις επιπέδων, παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων από υψηλόβαθμους ισραηλινούς εκπαιδευτές, συμμετοχή στα ετήσια Camp, κ.ά.
Το Krav Maga δεν είναι ένα παραδοσιακό σύστημα πολεμικών τεχνών. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρακτικής και εφαρμόσιμης αυτοάμυνας, και για να δείξει αυτή του τη διαφορετικότητα δεν ακολουθεί το κλασσικό σύστημα διαβάθμισης με τη χρήση χρωματιστών ζωνών. Η ύλη του χωρίζεται σε συγκεκριμένα επίπεδα τα οποία διαμορφώνονται, με σειρά από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα, ως εξής:

  • P1 ως P5 (επίπεδα Practitioner – Ασκούμενος)
  • G1 ως G5 (επίπεδα Graduate – Απόφοιτος)
  • E1 ως E5 (επίπεδα Expert – Εξπέρ)
  • Master

Περισσότερα για το τι σημαίνουν μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Τα επίπεδα απονέμονται μετά από εξετάσεις ενώπιον υψηλόβαθμων Ισραηλινών εκπαιδευτών της G.I.T. (Global Instructor Team). Σε καμία περίπτωση δεν είναι οι ασκούμενοι υποχρεωμένοι να περνούν από εξετάσεις εφόσον δεν το επιθυμούν.

Back to Top
error: Αν επιθυμείτε την αναδημοσίευση των κειμένων της ιστοσελίδας παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Ευχαριστούμε πολύ!
Descargar musica