Αγ. Σοφίας 6-14 & Κωνσταντιλιέρη 42, Βύρωνας | 6944543013 | hello@streetwise.gr
Σαφώς. Το Krav Maga είναι για όλους. Για μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες. Και το βασικότερο όλων, περνάμε καλά κάνοντάς το! Η μόνη προϋπόθεση είναι να σε ενδιαφέρει να μάθεις πώς μπορείς να προστατεύεις τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που αγαπάς. Αν δε είσαι επαγγελματίας (σώματα ασφαλείας, στρατός, προστασία υψηλών προσώπων), τότε επιβάλλεται να το έχεις στο οπλοστάσιό σου. Η ομορφιά του συστήματος έγκειται στο ότι μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις, τις υποχρεώσεις και τους κινδύνους που διατρέχει ο καθένας ξεχωριστά, τηρώντας πάντα τις βασικές του αρχές. Για παράδειγμα, ένας πολίτης έχει ως στόχο απλώς να αποφύγει ή να εξουδετερώσει έναν κίνδυνο το συντομότερο δυνατόν και να διαφύγει προς την ασφάλειά του, ενώ ένας στρατιώτης έχει υποχρέωση να τον αντιμετωπίσει ορμώντας προς αυτόν. Ένας αστυνομικός θα πρέπει να επιβάλει το νόμο συλλαμβάνοντας έναν ταραχοποιό, και ούτω καθεξής. Περισσότερα γι’αυτό το θέμα εδώ.
Η σχολή μας είναι επίσημος εκπρόσωπος της International Krav Maga Federation. Η IKMF είναι η μόνη διεθνής ομοσπονδία που ιδρύθηκε από το δημιουργό του συστήματος, Imi Lichtenfeld, ενώ πλέον, μετά το θάνατό του, χαίρει της διαχείρισης των πιο ικανών Ισραηλινών μαθητών του, με επικεφαλής τον Master Avi Moyal, σημερινό πρόεδρο της IKMF και έναν από τους τέσσερις μοναδικούς ανθρώπους στον κόσμο που ο Imi απένειμε αυτοπροσώπως τον τίτλο του Master. Όλες οι γνώσεις που μεταδίδουμε προέρχονται από την αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία του συστήματος σε πραγματικές συγκρούσεις και μάχες, ενώ ακολουθούμε την ύλη που ο ίδιος ο Imi αρχικά δημιούργησε. Όλοι οι εγκεκριμένοι εκπαιδευτές της IKMF στον κόσμο επιλέγονται και διδάσκονται από την πιο υψηλόβαθμη ομάδα Ισραηλινών εκπαιδευτών (G.I.T. – Global Instructor Team), περνώντας από ειδικό εντατικό σχολείο, ενώ για να διατηρούν το δίπλωμα του εκπαιδευτή πρέπει να είναι ενεργοί στο επάγγελμα και να περνούν από εξέταση των ικανοτήτων τους κάθε χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες για την IKMF μπορείς να πάρεις από το επίσημο website της ομοσπονδίας, αλλά και από το αντίστοιχο του ελληνικού παραρτήματός της.
Όχι βέβαια! Το Krav Maga είναι ένα αυτόνομο και αυτούσιο σύστημα αυτοάμυνας και διδάσκεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους. Η προϋπηρεσία σε άλλα συστήματα δεν είναι σε καμία περίπτωση προαπαιτούμενη.
Φυσικά και μπορείς. Θα λέγαμε μάλιστα ότι οι γυναίκες το έχουν περισσότερη ανάγκη, αφού πρόκειται για ομάδα υψηλότερης επικινδυνότητας από τους άνδρες. Πέρα από τους συνηθισμένους κινδύνους αντιμετωπίζουν και κάποιους μοναδικούς γι’αυτές, όπως οι παρενοχλήσεις και τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, το αν μια γυναίκα είναι φτιαγμένη για τέτοιου είδους “αντρικές” ασχολίες, απαντάμε το εξής: το Krav Maga δεν έχει φύλο, ούτε ηλικία. Μια γυναίκα δε χάνει τη θηλυκότητά της όταν μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό της, ούτε αποκτά ξαφνικά βαρύ περπάτημα και κακή νοοτροπία. Αντίθετα, όταν προπονείται γυμνάζεται, μαθαίνει τεχνικές επιβίωσης και πως να αντιδρά αναλόγως με τις απαιτήσεις της κάθε περίστασης, ενώ αποκτά την ικανότητα να “γυρίζει το διακόπτη” όταν χρειαστεί προκειμένου να επιβιώσει από μια απειλητική κατάσταση, κι έπειτα να συνεχίσει να είναι η “φυσιολογική” γυναίκα που πάντα ήταν.
Αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια του παιδιού σου, τότε ναι, τα μαθήματα αυτοάμυνας είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να του παρέχεις. Έτσι θα εξασφαλίσεις ότι το παιδί θα μάθει να αντιμετωπίζει προβλήματα βίας στο σχολείο, επιθέσεις από ενήλικες, ακόμα και περιβαλλοντολογικούς κινδύνους, ενώ παράλληλα θα γυμνάζεται. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αποκομίσει σωματικές και πνευματικές ικανότητες -όπως η αυτοπεποίθηση- που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Περισσότερα για το παιδικό Krav Maga μπορείς να διαβάσεις εδώ, ανατρέχοντας στο αντίστοιχο σκέλος της σελίδας. Μπορείς επίσης να διαβάσεις ένα πολύ σχετικό άρθρο από το blog μας, πατώντας εδώ.
Δε μας πειράζει καθόλου. Είναι όμως μία ευκαιρία να αποκτήσεις φυσική κατάσταση και να χάσεις τα περιττά κιλά. Σε αντίθεση με ό,τι διατυπώνουν κάποιες συνηθισμένες πεποιθήσεις, μια πραγματική συμπλοκή τις περισσότερες φορές διαρκεί μόνο ελάχιστα δευτερόλεπτα. Άρα δε χρειάζεται να διαθέτει κανείς την αντοχή ενός επαγγελματία αθλητή για να ανταπεξέλθει. Όμως, η γυμναστική και η φυσική κατάσταση είναι αναπόσπαστο μέρος της προπόνησης. Άρα μαθαίνουμε, καίμε θερμίδες και γυμναζόμαστε ταυτόχρονα.
Κακώς. Οι τάξεις δεν απαρτίζονται μόνο από νέους. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και όλων των ηλικιών. Η προπόνηση προσαρμόζεται στον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, ακόμα και στα μικτά τμήματα. Οπότε η ηλικία είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σε ανησυχεί.
Αν ο γιατρός -ο οποίος έχει πάντα τον πρώτο λόγο- σου επιτρέπει να αθλείσαι, τότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι σε ότι αφορά στους προϋπάρχοντες τραυματισμούς. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος τους λαμβάνουμε πάντα υπόψιν, δίνοντάς σου εναλλακτικές τεχνικές/ασκήσεις αν χρειαστεί, προκειμένου να συμμετέχεις κανονικά χωρίς να επιδεινώσεις το πρόβλημά σου. Όλοι συμμετέχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που τους επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους, και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε αυτή να χειροτερέψει μέσα από τις προπονήσεις. Από τη στιγμή που ιατρικά επιτρέπεται να αθλείσαι στο σύνολο, μπορείς να παρακολουθήσεις το μάθημά μας.
Στατιστικά, οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, και όχι σε ένα τμήμα Krav Maga. Αυτό αποδίδεται στο ότι ένας αθλητικός αγώνας ή προπόνηση εκτυλίσσεται συνήθως με μη προβλέψιμο τρόπο και ο παίκτης ποτέ δεν περιμένει τα χτυπήματα που ίσως δεχτεί, αφού είτε προέρχονται από κάποια εκ παραδρομής κακή κίνηση του ιδίου, είτε πρόκειται για αντικανονική ή αντιαθλητική συμπεριφορά από άλλους. Αντίθετα, στο Krav Maga η εκπαίδευση γίνεται σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, πάντα υπό την εποπτεία έμπειρου εκπαιδευτή και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Ας μη ξεχνάμε ότι το πολιτικό Krav Maga δημιουργήθηκε για απλούς, καθημερινούς ανθρώπους.
Επιβάλλεται, θα λέγαμε, να κάνεις μια δοκιμαστική προπόνηση προτού αποφασίσεις αν σου αρέσει. Διότι έτσι μόνο θα κρίνεις αν σου ταιριάζει το κλίμα, ο χώρος, οι συμμαθητές, το μάθημα και ο εκπαιδευτής. Αρκεί να μας ενημερώσεις πρώτα. Επικοινώνησε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού. Το πρόγραμμα των προπονήσεων αναγράφεται εδώ.
Ρίξε μια ματιά σε αυτό το post του blog μας.
Το Krav Maga είναι ένα σύστημα τακτικών αυτοάμυνας. Δε συγκαταλέγεται στις πολεμικές τέχνες, ούτε στα μαχητικά αθλήματα. Οι πολεμικές τέχνες ονομάζονται έτσι γιατί πρόκειται για ολοκληρωμένες -όπως άλλωστε φανερώνει η ίδια η λέξη- τέχνες, οι οποίες συνήθως περιέχουν συγκεκριμένη κινησιολογία, απαιτούν μελέτη πολλών ετών για να μαθευτούν ικανοποιητικά, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν μία συγκεκριμένη στάση ζωής και πολλές φορές εμπλέκονται στην πνευματική αναζήτηση του ατόμου. Τα μαχητικά αθλήματα, από την άλλη, ασχολούνται με το αθλητικό κομμάτι της μάχης σώμα με σώμα. Έχουν κανόνες, διαιτητή, λαμβάνουν χώρα μέσα σε ελεγχόμενο περιβάλλον και απαγορεύουν τα επικίνδυνα χτυπήματα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό, ενώ έχουν σκοπό να αναδείξουν τον δυνατότερο από δύο αθλητές της ίδιας κατηγορίας. Στην αυτοάμυνα όμως, δε μπορούν να υπάρχουν κανόνες. Ένας εγκληματίας δε στοχοποιεί κάποιον χρησιμοποιώντας αθλητικό πνεύμα και ευγενή άμιλλα. Δε θα υπάγεται οπωσδήποτε στην ίδια κατηγορία κιλών με το θύμα του, ενώ ενδέχεται να είναι οπλισμένος και αποφασισμένος να του αφαιρέσει ακόμα και τη ζωή. Επίσης, στο δρόμο δε μπορούμε ποτέ να ξέρουμε αν θα έχουμε να κάνουμε με έναν και μόνο αντίπαλο ή με πολλαπλούς, ενώ το stress που θα νιώθουμε κατά τη συμπλοκή είναι τεράστιο. Τέλος, ακόμα και η ίδια η γνώση της ψυχολογίας ενός δράστη μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την αποτροπή του κινδύνου. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, κατανοούμε πως ένα σύστημα αυτοάμυνας πρέπει να βασίζεται στις ενστικτώδεις αντιδράσεις μας, να είναι ουσιαστικό, εύκολο, γρήγορο στην εκμάθηση και να λειτουργεί υπό πραγματικές συνθήκες, χωρίς ανούσιες φανταχτερές κινήσεις που δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το Krav Maga από τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα. Το τι θα αποφασίσει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος εξαρτάται καθαρά και μόνο από το τι ζητάει. Μπορείς να διαβάσετε πιο αναλυτικά για τα παραπάνω εδώ, εδώ αλλά και εδώ.
Η νομική ορολογία αυτής της έννοιας είναι η “νόμιμη άμυνα”. Σύμφωνα με το νόμο, νόμιμη άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει κάποιος για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον τους. Ως αναγκαία προσβολή όμως ορίζεται αυτή κατά την οποία υπάρχει λογική και μέτρο, και σκοπός της είναι η αποκλιμάκωση και εξουδετέρωση του παρόντος κινδύνου. Αυτές είναι παράμετροι που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κατά την άσκησή μας στην αυτοάμυνα, γι’αυτό η εκπαίδευσή μας είναι πάντοτε συμβατή με τους νόμους του κράτους μας. Για να μάθεις αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία και την αυτοάμυνα, μπορείς να παρακολουθήσεις αυτό το video από το κανάλι μας στο YouTube.
Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Το Krav Maga προωθεί τη βία όσο η ιατρική προωθεί το θάνατο. Το ότι μελετά κανείς ένα αντικείμενο δε σημαίνει ότι το χρησιμοποιεί εναντίον των συνανθρώπων του. Με το Krav Maga μαθαίνουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας, και αυτό είναι κάτι στο οποίο όλοι έχουμε δικαίωμα. Με τον ίδιο τρόπο που μια χώρα διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατεύεται από εξωτερικές απειλές, έτσι κι ένας απλός πολίτης δικαιούται να γνωρίζει πώς να υπερασπίζει τον εαυτό του αν κάποιος προσπαθήσει να του αφαιρέσει τα πιο πολύτιμα έννομα αγαθά που του ανήκουν, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή. Στο Streetwise Krav Maga δεν γίνονται δεκτοί άνθρωποι που έχουν σχέσεις με το έγκλημα, την παράνομη χρήση βίας ή τη βούληση να χρησιμοποιήσουν αυτή για οποιοδήποτε παράνομο σκοπό. Για μια πιο αναλυτική επεξήγηση των λόγων για τους οποίους μαθαίνουμε αυτοάμυνα, μπορείς να κάνεις click εδώ.
Σιγουριά, αυτοπεποίθηση, επαγρύπνηση, ευστροφία, λογική, στρατηγική σκέψη, ικανότητα έγκαιρης αναγνώρισης του κινδύνου και λήψης αποφάσεων, εξαιρετική αίσθηση του περιβάλλοντος και των τριγύρω εκτυλισσόμενων καταστάσεων, αυτοκυριαρχία, ηρεμία, καθώς και μια αίσθηση πιο εύκολης αντιμετώπισης των υπόλοιπων προβλημάτων της ζωής. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που αποκομίζει ένας εκπαιδευμένος άνθρωπος που έχει αναπτύξει τον αντίστοιχο τρόπο σκέψης (mindset) και άρα έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Είναι δικαίωμα όλων μας να αισθανόμαστε έτσι.
Εννοείται πως είναι. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εκτονώσει κανείς την ενέργειά του. Μια καλή προπόνηση αποτελεί το ιδανικό ηρεμιστικό για όλους μας, και μάλιστα σε βάθος χρόνου ένας υπερβολικά δραστήριος άνθρωπος μπορεί να ηρεμήσει πιο πολύ κι από τους “φυσιολογικούς”.
Για τους ενήλικες η περιβολή μας δεν είναι υποχρεωτική. Για να κάνουν μάθημα δεν απαιτείται τίποτα παραπάνω από τα συνηθισμένα ρούχα γυμναστικής. Μια άνετη φόρμα και ένα απλό μπλουζάκι είναι ιδανικά. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για το παιδικό τμήμα, αφού εκεί η στολή παίζει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο ψυχολογικά. Βοηθά τα παιδιά να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα με δομή και ομοιομορφία, ενώ παράλληλα παρατηρείται πως και τα ίδια έχουν την τάση να εκτελούν καλύτερα όλα όσα κάνουν μέσα στην προπόνηση όταν φορούν τη στολή. Με άλλα λόγια η στολή τους δίνει κίνητρο, τους εμπνέει σεβασμό και τα βοηθά να εντάσσονται στην ομάδα πολύ ευκολότερα.
Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση, αφού το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ικανότητα και αντίληψη του ατόμου, τη θέλησή του για ανέλιξη, τον αριθμό των προπονήσεων που πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα, κ.λ.π. Σαν γενικό στατιστικό όμως, και πάντα με κάθε επιφύλαξη, μπορούμε να αναφέρουμε ότι με ρυθμό τριών προπονήσεων την εβδομάδα κατά μέσο όρο, σε διάστημα ενός με δύο έτη ο ασκούμενος βρίσκεται σε θέση να γνωρίζει καλά τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και να μπορεί να αναγνωρίζει, να αποφεύγει ή να εξουδετερώνει πληθώρα κινδύνων που ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει στο εξωτερικό περιβάλλον.
Υπάρχει η δυνατότητα για ιδιαίτερα μαθήματα Krav Maga ή εκγύμνασης, κατόπιν συνεννόησης, ώστε να προσαρμοστούν στις δικές σας ανάγκες. Τα ιδιαίτερα μπορούν να είναι αυστηρώς προσωπικά, ή να αφορούν σε μια κλειστή ομάδα ασκουμένων που επιθυμούν να προπονούνται μόνοι τους. Οι μαθητές των ιδιαίτερων μαθημάτων Krav Maga μπορούν, εφόσον το θέλουν, να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια και τις παροχές της ομοσπονδίας στα οποία έχουν πρόσβαση και οι μαθητές των ομαδικών τμημάτων του Streetwise, όπως για παράδειγμα εξετάσεις επιπέδων, παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων από υψηλόβαθμους ισραηλινούς εκπαιδευτές, συμμετοχή στα ετήσια Camp, κ.ά.
Το Krav Maga δεν είναι ένα παραδοσιακό σύστημα πολεμικών τεχνών. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρακτικής και εφαρμόσιμης αυτοάμυνας, και για να δείξει αυτή του τη διαφορετικότητα δεν ακολουθεί το κλασσικό σύστημα διαβάθμισης με τη χρήση χρωματιστών ζωνών. Η ύλη του χωρίζεται σε συγκεκριμένα επίπεδα τα οποία διαμορφώνονται, με σειρά από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα, ως εξής:

  • P1 ως P5 (επίπεδα Practitioner)
  • G1 ως G5 (επίπεδα Graduate)
  • E1 ως E6 (επίπεδα Expert)
  • Master (τιμητικός τίτλος)

Περισσότερα για το τι σημαίνουν μπορείς να διαβάσεις εδώ. Τα επίπεδα απονέμονται μετά από εξετάσεις ενώπιον υψηλόβαθμων Ισραηλινών εκπαιδευτών της G.I.T. (Global Instructor Team). Σε καμία περίπτωση δεν είναι οι ασκούμενοι υποχρεωμένοι να περνούν από εξετάσεις εφόσον δεν το επιθυμούν.

Θεωρούμε ότι θα σου λυθούν όλες αν επισκεφθείς την αντίστοιχη υποσελίδα, όπου όλες οι λεπτομέρειες αναλύονται ενδελεχώς.
Back to Top
error: Αν επιθυμείτε την αναδημοσίευση των κειμένων της ιστοσελίδας παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το πλήρες link με αναφορά στην αρχική πηγή. Ευχαριστούμε πολύ!
Descargar musica