Αγ. Σοφίας 6-14 & Κωνσταντιλιέρη 42, Βύρωνας | 6944543013 | hello@streetwise.gr

Τι είναι το Cross Training

Στον κόσμο του fitness υπάρχουν 10 επιστημονικά αναγνωρισμένες σωματικές ικανότητες. Αυτές είναι οι εξής:

  1. Δύναμη (Strength): η ικανότητα του ατόμου να υπερνικά μια μεγάλη αντίσταση.
  2. Ισχύς (Power): η ικανότητα του ατόμου να ασκεί τη μέγιστη τελική δύναμη στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
  3. Ταχύτητα (Speed): η ικανότητα ελαχιστοποίησης του χρόνου που απαιτείται για να εκτελεστεί ένας “κύκλος” κινήσεων.
  4. Καρδιοαναπνευστική Αντοχή (Cardiovascular/Respiratory Endurance): η ικανότητα του σώματος να συλλέγει, να επεξεργάζεται και να χρησιμοποιεί οξυγόνο.
  5. Σθένος (Stamina): η ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει, να επεξεργάζεται και να χρησιμοποιεί ενέργεια.
  6. Ευκινησία (Agility): η ικανότητα του ατόμου να μεταβαίνει από ένα μοτίβο κίνησης σε ένα άλλο στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
  7. Ευλυγισία (Flexibility): η ικανότητα του ατόμου να έχει μέγιστο βεληνεκές κίνησης στις αρθρώσεις του.
  8. Συντονισμός (Coordination): η ικανότητα του ατόμου να συνδυάζει πολλαπλά διακριτά μοτίβα κίνησης σε ένα.
  9. Ισορροπία (Balance): η ικανότητα του ατόμου να ελέγχει αποτελεσματικά το κέντρο βάρους του σε σχέση με τη βάση στήριξής του.
  10. Ακρίβεια (Accuracy): Η ικανότητα του ατόμου να ασκεί έλεγχο στην κατεύθυνση, την ταχύτητα και την ένταση μιας κίνησης.

Σκοπός του ασκούμενου μέσα από τη διασταυρωμένη προπόνηση (Cross Training) δεν είναι να εξειδικευτεί σε μία ή δύο από τις παραπάνω ικανότητες παραβλέποντας τις άλλες, αλλά να τις βελτιώσει όλες ώστε να μην υστερεί πουθενά. Χρησιμοποιώντας μέσα όπως τα kettlebells, οι ιμάντες, τα λάστιχα, οι αερόβιες αλλά και οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος, καθώς και σύγχρονα προπονητικά πρωτόκολλα όπως οι διαλειμματικές υψηλής έντασης, το Cross Training παρέχει μια ολοκληρωμένη λειτουργική άσκηση για όλο το σώμα που όχι μόνο το βοηθά να ανταπεξέρχεται καλύτερα στις καθημερινές του δραστηριότητες, αλλά παράλληλα διαλύει το λίπος και σμιλεύει το κορμί.

Η ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής, του σθένους, της δύναμης και της ευλυγισίας έρχεται μέσω της εκγύμνασης. Ως εκγύμναση ορίζεται η δραστηριότητα που βελτιώνει την απόδοση μέσω μιας μετρήσιμης οργανικής αλλαγής στο σώμα.

Αντίθετα, η ενίσχυση του συντονισμού, της ευκινησίας, της ισορροπίας και της ακρίβειας έρχεται μέσω της εξάσκησης. Ως εξάσκηση ορίζουμε τη δραστηριότητα που βελτιώνει την απόδοση μέσω αλλαγών στο νευρικό σύστημα.

Η ισχύς και η ταχύτητα είναι οι δύο ικανότητες που ενισχύονται τόσο από την εκγύμναση όσο και από την εξάσκηση.

Όλες οι ασκήσεις κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος μπορούν να εκτελούνται στο ανάλογο εξελικτικό τους στάδιο (progression) σύμφωνα με την ικανότητα του εκάστοτε ατόμου, επομένως στο τμήμα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά τόσο αρχάριοι όσο και προχωρημένοι ασκούμενοι, αφού το πρόγραμμα προσαρμόζεται πάνω τους.

Το τμήμα του Cross Training αρχικά είχε δημιουργηθεί με σκοπό να βοηθήσει τους ασκούμενους του Krav Maga να αποκτήσουν δύναμη, αντοχή, και εν γένει καλύτερη φυσική κατάσταση. Για εκείνους είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο που ενισχύει στο έπακρο τις μαχητικές τους ικανότητες, μιας και η κινησιολογία που χρησιμοποιείται στο σύστημα αυτοάμυνας απαιτεί αν μη τι άλλο ένα πλήρως λειτουργικό σώμα. Με την πάροδο των χρόνων όμως, αυτός ο τύπος διασταυρωμένης προπόνησης προσέλκυσε και καθημερινούς ανθρώπους εκτός του κύκλου των πολεμικών τεχνών, μιας και δε πρόκειται για κάποιου είδους “εξειδικευμένη” προπόνηση που αφορά σε λίγους. Το αντίθετο, αφορά σε ανθρώπους όλων των υποβάθρων και ηλικιών, αφού τα προγράμματα είναι μεν ομαδικά, αλλά παράλληλα όπως προαναφέραμε πλήρως παραμετροποιήσιμα στις ικανότητες του καθενός.

Ο σκοπός του Cross Training είναι να αναπτύξει όλες τις πτυχές της φυσικής κατάστασης εξίσου, βρίσκοντας ωστόσο τη χρυσή τομή μεταξύ υγείας, επιδόσεων και ενός καλοσμιλεμένου σώματος.

Αν βρίσκεσαι μακριά και δε μπορείς να ενταχθείς στα τμήματά μας, σου έχουμε τη λύση. Μπορείς να χρησιμοποιείς τα online προγράμματά μας κάνοντας εγγραφή στο Cross Training Programming.

Αν, από την άλλη, είσαι μαχητής οποιουδήποτε μαχητικού συστήματος και ενδιαφέρεσαι αποκλειστικά για ένα πρόγραμμα Combat Fitness για χρήση παράλληλα με τις μαχητικές σου προπονήσεις, τότε ρίξε μια ματιά στο Battle Tested και στο Battle Proven.

Back to Top
error: Αν επιθυμείτε την αναδημοσίευση των κειμένων της ιστοσελίδας παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το πλήρες link με αναφορά στην αρχική πηγή. Ευχαριστούμε πολύ!
Descargar musica