Αγ. Σοφίας 6-14 & Κωνσταντιλιέρη 42, Βύρωνας | 6944543013 | hello@streetwise.gr

Τι είναι το Krav Maga

Το Krav Maga είναι ένα σύστημα τακτικών αυτοάμυνας, και ασχολείται αποκλειστικά με τις ρεαλιστικές απειλές που μπορεί να συναντήσει κανείς στην καθημερινότητά του. Προέρχεται από το Ισραήλ και μεταφράζεται στα ελληνικά ως “Μάχη Επαφής”. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τον ασκούμενο να εντοπίσει, να αποφύγει, ή στην χειρότερη των περιπτώσεων να εξουδετερώσει έναν κίνδυνο όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, με οποιονδήποτε τρόπο. Οι τεχνικές του είναι δομημένες έτσι ώστε να εφαρμόζονται εύκολα από όλες τις γωνίες και τα ύψη. Βασίζονται στο ανθρώπινο ένστικτο και όχι σε τεχνητή κινησιολογία, άρα αφομοιώνονται εύκολα και γρήγορα από το σώμα. Τα χτυπήματα που προτείνονται για χρήση σε μια κατάσταση ανάγκης είναι γρήγορα, δυνατά, χαμηλού ρίσκου, και στοχεύουν στα αδύναμα σημεία του ανθρωπίνου σώματος. Το Krav Maga δεν έχει φόρμες, ούτε κανόνες. Το αντίθετο μάλιστα, θεωρεί ότι ο ασκούμενος βρίσκεται εξ’αρχής σε μειονεκτική θέση, προσομοιώνοντας έτσι συνθήκες πραγματικού κινδύνου. Λόγω αυτής της προσέγγισης, ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο μαχητικότητας σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα εκλεκτικό σύστημα που έχει δημιουργήσει αλλά και δανειστεί πληθώρα τεχνικών με ένα και μοναδικό γνώμονα: την αποτελεσματικότητά τους στην αληθινή ζωή.

Ένα σημαντικότατο χαρακτηριστικό του Krav Maga είναι ότι πρόκειται για ένα συνεχώς εξελισσόμενο σύστημα. Με το πέρασμα του χρόνου οι εγκληματικές ενέργειες διαφέρουν σε ότι αφορά τον τρόπο που πραγματοποιούνται. Οι εγκληματίες φροντίζουν να αλλάζουν συχνά τις τακτικές τους, γι’αυτό και το Krav Maga παράγει τις αντίστοιχες τεχνικές ως αντίμετρα. Ακόμα, προετοιμάζει τον ασκούμενο για μια πληθώρα σεναρίων που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στο δρόμο. Τέτοια μπορεί να είναι η συμπλοκή με πολλαπλούς αντιπάλους (οπλισμένους ή μη), η αντιμετώπιση περιστατικών σε περιορισμένο χώρο (μέσα σε έναν ανελκυστήρα ή στο λεωφορείο), σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η σεξουαλική παρενόχληση / βιασμός ειδικότερα για τις γυναίκες, η απαγωγή παιδιών, και άλλα πολλά. Διδάσκει τη χρήση καθημερινών αντικειμένων ως όπλα αυτοάμυνας, ενώ βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης αποτελούν η ανάπτυξη της επίγνωσης του περιβάλλοντος, η σωστή λήψη αποφάσεων, η πρόληψη και αποτροπή των απειλών, η ψυχολογία του δράστη ενός εγκλήματος και η εκπαίδευση υπό ρεαλιστικές συνθήκες πίεσης ούτως ώστε ο ασκούμενος να εξοικειωθεί με το στρες που θα νιώσει αν βιώσει ένα αληθινό περιστατικό. Επιπρόσθετα, λαμβάνει υπόψιν του τη νομοθεσία που διέπει κάθε κράτος, έτσι ώστε ο πολίτης να τελεί πάντα υπό νόμιμη άμυνα. Στο σημείο που η επιστήμη συναντά την εμπειρία, βρίσκεται το Krav Maga.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που έχει υιοθετηθεί από τα πιο σημαντικά σώματα ασφαλείας ανά τον κόσμο όπως ο Ισραηλινός Στρατός (IDF – Israeli Defense Forces), μονάδες του FBI και της CIA, η Mossad, η Λεγεώνα των Ξένων, ο Σουηδικός και ο Φινλανδικός στρατός και άλλα πολλά.

“So that one may walk in peace…” – Imi Lichtenfeld, ιδρυτής του Krav Maga

Τι δεν είναι το Krav Maga

Το Krav Maga δε συγκαταλέγεται στις πολεμικές τέχνες, αλλά σίγουρα δε πρόκειται και για μαχητικό άθλημα. Θα εξηγήσουμε τις διαφορές ευθύς αμέσως.

Όταν μιλάμε για πολεμικές τέχνες, συνήθως αναφερόμαστε σε ολοκληρωμένες -όπως λέει και το όνομά τους- τέχνες, οι οποίες έχουν ως απώτερο σκοπό τη χρόνια μελέτη της μάχης σώμα με σώμα και την αφομοίωση των αρχών τους ως στάση ζωής, ενώ πολλές φορές αποσκοπούν και στην πνευματική αναζήτηση και τελειοποίηση του ατόμου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούνται από συγκεκριμένη κινησιολογία, απαιτούν την εκμάθηση προσχεδιασμένων φορμών, ενώ χρήζουν μελέτης πολλών ετών για την αποτελεσματική τους εφαρμογή. Κάποιες απ’αυτές έχουν τις ρίζες τους χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ είχαν δημιουργηθεί για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της τότε εποχής, κρατώντας μέχρι σήμερα τις τεχνικές τους σχεδόν απαράλλαχτες ως φόρο τιμής στους μεγάλους δασκάλους. Ακόμη, διδάσκουν την -κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρουσα- χρήση παραδοσιακών όπλων, τα οποία όμως δε συναντάμε σήμερα στην καθημερινότητά μας προκειμένου να χρησιμεύσουν στην υπεράσπιση του εαυτού μας.

Από την άλλη, τα μαχητικά αθλήματα είναι αυτά που παρακολουθούν τη σύγκρουση μεταξύ δύο μαχητών από την αθλητική οπτική γωνία της. Έχουν ως στόχο τη μεγιστοποίηση της δύναμης και της αντοχής των συμμετεχόντων, και την ανάδειξη του καλύτερου εξ αυτών μέσω αγώνων. Φυσικά διέπονται από κανονισμούς ασφαλείας, απαγορεύουν τα επικίνδυνα χτυπήματα, παρέχουν ένα προστατευμένο περιβάλλον και διαιτησία, ο αντίπαλος μπορεί να είναι μόνο ένας, ενώ για να υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός οι αθλητές χωρίζονται σε κατηγορίες σύμφωνα με το βάρος τους.

Εδώ λοιπόν υπάρχουν μερικές διαφοροποιήσεις. Σε ένα σύστημα πρακτικής αυτοάμυνας δε μπορούν να υπάρχουν κανόνες. Ένας εγκληματίας δεν επιλέγει το θύμα του με βάση το πόσα κιλά ζυγίζει (ή ακόμα πιο σωστά, μπορεί να το κάνει, όμως πάντα προς όφελός του), ενώ ενδέχεται να οπλοφορεί και συχνά να μην είναι μόνος του. Τεράστιο ρόλο παίζει επίσης το στρες που νιώθει το θύμα όταν απειλείται στ’αλήθεια, παράγοντας καταλυτικός ως προς την έκβαση των πραγμάτων. Γι’αυτό και οι τεχνικές που μαθαίνονται πρέπει να είναι απλές, βασισμένες σε ενστικτώδεις αντιδράσεις ήδη γνωστές στο σώμα, και όχι σε περίπλοκες κινήσεις που απαιτούν σκέψη και άψογο συντονισμό, πράγματα τα οποία χάνονται εν μέσω φόβου. Έτσι, ο αμυνόμενος πρέπει να εκπαιδεύεται όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, αφού τείνει να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο (το περιβάλλον του, χτυπήματα που σε κάποιο άθλημα θεωρούνται “βρώμικα”) προκειμένου να προστατεύσει τη σωματική του ακεραιότητα. Γι’αυτό η αυτοάμυνα δεν ασχολείται με οποιαδήποτε περιττή γι’αυτήν έννοια και ενδιαφέρεται μόνο για τα εργαλεία που έχουν εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες.

Από τα παραπάνω λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι οι πολεμικές τέχνες, τα μαχητικά αθλήματα και η αυτοάμυνα είναι τρεις διαφορετικές έννοιες και η σύγκριση μεταξύ τους είναι εσφαλμένη. Το ουσιαστικό ερώτημα για το τι θα ακολουθήσει κανείς είναι το τι πραγματικά ζητά να μάθει.

Η ιστορία του Krav Maga – Imi Lichtenfeld

Ο Imre Lichtenfeld (Sde-Or), πιο γνωστός με το Εβραϊκό του όνομα Imi, γεννήθηκε το 1910 στη Βουδαπέστη της τότε Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, μεγάλωσε στην Pozsony, τη σημερινή Μπρατισλάβα. Ο πατέρας του, Samuel Lichtenfeld, είχε τεράστια επιρροή στη ζωή του. Ο Samuel ήταν επικεφαλής επιθεωρητής στην αστυνομία της Μπρατισλάβα και ήταν πασίγνωστος για το εντυπωσιακό ρεκόρ συλλήψεων που κατείχε. Ήταν επίσης ένας εξαιρετικός αθλητής, ενώ πριν να εισαχθεί στο αστυνομικό σώμα είχε εργαστεί και ως ακροβάτης τσίρκου.

Ο Samuel διατηρούσε ένα τοπικό γυμναστήριο, το Hercules. Σε αυτό δίδασκε και αυτοάμυνα. Ο Samuel εκπαίδευσε τον Imi, ο οποίος μεγαλώνοντας κατέκτησε πολλά εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα ως πυγμάχος αλλά και ως παλαιστής. Επίσης, μελέτησε και δύο παραδοσιακά συστήματα, το Judo και το Ju-Jitsu, στα οποία έφτασε το βαθμό της μαύρης ζώνης.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 ο Imi αναγκάστηκε πολλές φορές να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και ολόκληρη την κοινότητά του από φασιστικές επιθέσεις. Με το πέρασμα του χρόνου, συνειδητοποίησε ότι η αυτοάμυνα στον αληθινό κόσμο λίγα κοινά έχει με τον αθλητισμό. Έτσι, η εμπειρία του στη μάχη του δρόμου συνδυάστηκε με την αθλητική του κατάρτιση αλλά και την εκπαίδευση του πατέρα του, με αποτέλεσμα ο ίδιος να δημιουργήσει ένα ρεπερτόριο χρήσιμων τεχνικών με γνώμονα την εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες.

Δυστυχώς, μέσα σε μια κοινωνία φοβισμένη από την άνοδο του ναζισμού, η αποτελεσματικότητα των τεχνικών του επέφερε στον ίδιο μία κακώς εννοούμενη δημοτικότητα απέναντι στις τοπικές αρχές. Ως εκ τούτου, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του για την τότε Παλαιστίνη (σημερινό Ισραήλ) το 1940.

Λίγο μετά την άφιξή του, ο Imi άρχισε να διδάσκει αυτοάμυνα σε μια παραστρατιωτική οργάνωση που ονομαζόταν Haganah, βοηθώντας έτσι τους συντρόφους του να δημιουργήσουν το ανεξάρτητο κράτος του Ισραήλ. Εν τέλει, όταν η Haganah έγινε η σημερινή στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ (Israeli Defense Forces – IDF), ο Imi ορίστηκε ως διευθύνων εκπαιδευτής φυσικής αγωγής και αυτοάμυνας, δηλαδή του συστήματος που αργότερα έγινε γνωστό ως Krav Maga.

Σήμερα, το Krav Maga είναι το επίσημο σύστημα αυτοάμυνας που χρησιμοποιείται από την IDF, την αστυνομία, τη Mossad, καθώς και όλα τα σώματα ασφαλείας του Ισραήλ. Επίσης, λόγω της αποτελεσματικότητάς του έχει υιοθετηθεί από πολλές άλλες υπηρεσίες και στρατιωτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο όπως το FBI, η Λεγεώνα των Ξένων, ο Σουηδικός και ο Φινλανδικός στρατός, και άλλα πολλά.

Στο σύντομο video που ακολουθεί εξηγείται εν τάχει η ιστορία της δημιουργίας του.


International Krav Maga Federation

Μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας και αφού αποστρατεύτηκε, ο Imi αποφάσισε να ανοίξει μία σχολή στην οποία να διδάσκει το στρατιωτικό σύστημά του, προσαρμοσμένο όμως έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των απλών πολιτών. Έτσι κι έγινε, ο Imi δεν άργησε πολύ να πραγματοποιήσει το στόχο του και λίγα χρόνια αργότερα η πρώτη σειρά μαθητών – κατόχων της μαύρης ζώνης στο Krav Maga ήταν γεγονός (τότε το σύστημα διαβάθμισης περιείχε ακόμα χρωματιστές ζώνες όπως οι περισσότερες πολεμικές τέχνες).

Κι ενώ το Krav Maga διαδίδεται με γοργούς ρυθμούς στο Ισραήλ, η ανάγκη για τη δημιουργία μιας οργάνωσης με σκοπό τη διάδοση και τη διαχείριση του συστήματος γίνεται επιτακτική. Έτσι, το 1978 ο Imi μαζί με μερικούς έμπειρους εκπαιδευτές του ιδρύει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Israeli Krav Maga Association (IKMA), που δραστηριοποιείται εντός των συνόρων του Ισραήλ.

Τα επόμενα χρόνια, όπως ήταν αναμενόμενο, το Krav Maga άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Άρα πλέον αυτό που χρειαζόταν ήταν μια διεθνής ομοσπονδία, ικανή να βοηθήσει στην εξάπλωση του συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Το 1996 λοιπόν, τέσσερις υψηλόβαθμοι μαθητές του Imi, ο Avi Moyal, ο Eyal Yanilov, ο Gabi Noah και ο Eli Ben-Ami ιδρύουν την International Krav Maga Federation με την ευλογία του δημιουργού. Μόλις δύο χρόνια μετά, το 1998, ο Imi απεβίωσε αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά. Το πιο αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας που δημιουργήθηκε ποτέ. Το Krav Maga.

Σήμερα η IKMF, η ομοσπονδία από την οποία ξεκίνησαν όλα, έχει παγκόσμια παρουσία, ενώ στην Ελλάδα γνωρίζει πραγματική άνθιση σπάζοντας τα παγκόσμια ρεκόρ σε αριθμούς ασκουμένων.

Avi Moyal

Ο Avi Moyal γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ισραήλ. Είναι συνιδρυτής και τωρινός πρόεδρος της IKMF, ενώ υπηρέτησε στην IDF (Israeli Defense Forces) ως αξιωματικός για πολλά χρόνια. Ασχολείται με το Krav Maga από πολύ μικρή ηλικία, ενώ το διδάσκει για περισσότερα από 25 χρόνια σε όλες του τις μορφές (πολίτες, αστυνομία, security, στρατιωτικό).

Ο Avi έκανε την πρώτη του προπόνηση όταν ήταν 5 ετών. Δε θυμάται και πολλά από το μάθημα, όμως το μόνο που ομολογεί ότι του έμεινε χαραγμένο για πάντα στο μυαλό φεύγοντας ήταν ο ενθουσιασμός του για την άμυνα των 360 μοιρών που διδάχτηκε. Έτσι, αποφάσισε να προπονείται τακτικά, ανεβαίνοντας σιγά σιγά βαθμίδες και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς εκπαίδευσής του διδάχτηκε από πολλούς μεγάλους δασκάλους, μεταξύ των οποίων φυσικά και ο Imi Lichtenfeld, ιδρυτής του συστήματος. Στα 18 του χρόνια πέρασε τις εξετάσεις για το επίπεδο Expert, γεγονός που τον καθιστά τον νεαρότερο Expert στην ιστορία του συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας του στην IDF, ο Avi κατατάχθηκε στο σώμα των πεζοναυτών. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του με αριστείο και υπηρέτησε ως διοικητής διμοιρίας σε μία ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα. Απέκτησε πολλές ώρες εμπειρίας σε πραγματική μάχη, οι περισσότερες εκ των οποίων έλαβαν χώρα πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του υπήρξε επίσης υπεύθυνος ασφαλείας ενός υψηλόβαθμου στρατηγού και ενός αξιωματικού της υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ δραστηριοποιήθηκε και ως σύμβουλος για τη χρήση εκρηκτικών και ναρκών. Μετά από την ενεργό υπηρεσία του, ο Moyal υπηρέτησε ως έφεδρος διοικητής διμοιρίας.

Οι διακρίσεις και τα επιτεύγματά του δε σταμάτησαν στη στρατιωτική του καριέρα, αφού μετά το πέρας αυτής έλαβε πτυχίο στον τομέα business και marketing, δίδαξε αυτοάμυνα στο διάσημο Ινστιτούτο Wingate, συνεργάστηκε με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την υλοποίηση προγραμμάτων διδασκαλίας Krav Maga σε όλα τα σχολεία της χώρας, ενώ μετά από μια περίοδο συνεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων του ζητήθηκε να αναπτύξει ειδικές τεχνικές αυτοάμυνας για γυναίκες, για παιδιά, καθώς και για χρήση μέσα σε αυτοκίνητο. Τέλος, σε ιδιωτικό επίπεδο, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε υπεύθυνος ασφαλείας του Michael Jackson.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Avi Moyal, που τον καθιστούν ιδανικό για τη θέση του προέδρου της IKMF, είναι η τεράστια εμπειρία του στην αληθινή μάχη. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει να εκπαιδεύει στρατιωτικές μονάδες αλλά και οργανισμούς ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντα υπό το όραμα του Imi Lichtenfeld.

Κατηγορίες του Krav Maga

Η ομορφιά του Krav Maga έγκειται στο ότι μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες, τα εργαλεία και τις υποχρεώσεις του καθενός, διατηρώντας πάντα τις βασικές του αρχές. Για να εμβαθύνουμε περισσότερο, παρακάτω παρουσιάζουμε τις κύριες κατηγορίες και υποκατηγορίες στις οποίες χωρίζεται το σύστημα:

Πολιτικό Krav Maga: Η κατηγορία που αφορά στη μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων. Ασχολείται με την εξουδετέρωση μιας απειλής που αντιμετωπίζει το άτομο, και την άμεση απομάκρυνσή του από το σημείο κινδύνου. Φυσικά λαμβάνονται υπόψιν οι νόμοι που διέπουν την κοινωνία μας, γιατί κανείς δε θα ήθελε να βρεθεί κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου, πράγμα που μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν βρίσκεται κανείς υπό επίθεση. Ως υποκατηγορίες περιέχει το γυναικείο και το παιδικό Krav Maga.

Στο παρακάτω video, ο πρόεδρος της IKMF Avi Moyal και η GIT Megan Kaddouch μιλάνε για το Krav Maga.


Γυναικείο Krav Maga – Stay Away: Το “Stay Away” είναι ένα πρόγραμμα ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των γυναικών. Ένα πρόγραμμα που διαφέρει παντελώς από τις παραδοσιακές μορφές αυτοάμυνας, καθότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί βασίζεται πάνω στη γυναικεία ψυχολογία και ιδιοσυγκρασία. Ένα πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως. Ένα πρόγραμμα το οποίο διδάσκει όχι μόνο πρακτικές τεχνικές για την αντιμετώπιση βίαιων καταστάσεων, αλλά κυρίως πώς μια γυναίκα ακούγοντας την πιο προικισμένη της αίσθηση, το ένστικτό της, θα αναγνωρίσει και θα αποφύγει τον κίνδυνο πριν καν αυτός παρουσιαστεί μπροστά της. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σύστημα αυστηρά γυναικείας αυτοάμυνας στον κόσμο.
Παιδικό Krav Maga: Το Krav Maga για παιδιά είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο παρέχει πραγματικές λύσεις και βοηθά τα παιδιά να είναι δυνατά, γεμάτα αυτοπεποίθηση και αγάπη για τη ζωή. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα (κατηγορίες Kiddy / Kids / Junior), το παιδικό Krav Maga αφοσιώνεται στις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί. Οι τρεις βασικές κατηγορίες κινδύνων που συναντούν τα παιδιά είναι:

α) Ενδοσχολικά προβλήματα βίας (bullying).
β) Απειλή της ζωής τους από ενήλικες.
γ) Περιβαλλοντολογικοί κίνδυνοι (κυρίως για τα μικρότερα παιδιά) όπως η φωτιά, ο ηλεκτρισμός, η ασφαλής διάβαση ενός δρόμου, κ.λ.π.

Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη μη ανοχή της βίαιης ή υποτιμητικής συμπεριφοράς από τρίτους, την αντιμετώπιση της απειλής, την άμεση αποχώρηση καθώς και την αναζήτηση βοήθειας από μεγαλύτερους. Το παιδικό Krav Maga είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των ενηλίκων, καθότι κύριος στόχος του είναι να διδάξει στα παιδιά όσο το δυνατόν μη βίαιες (μαλακές / soft) τεχνικές αυτοάμυνας και να δείξει ότι η βία δεν είναι η λύση στα προβλήματα των ανθρώπων. Φυσικά, λόγω της πρωτοποριακής μεθόδου διδασκαλίας, το μάθημα είναι άκρως διασκεδαστικό, κάνοντας τα παιδιά να μαθαίνουν περνώντας καλά!


Στρατιωτικό Krav Maga: Ο στρατιώτης δεν αμύνεται, αλλά επιτίθεται. Δεν αποφεύγει τον κίνδυνο, μα αντίθετα, ορμά προς αυτόν. Είναι ο μόνος που σε κατάσταση μάχης έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή του εχθρού του κατά βούληση και χωρίς προειδοποίηση. Επίσης, έχει στην κατοχή του πυροβόλο όπλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά και ως όπλο μάχης σώμα με σώμα. Κι εδώ μπορεί να υπάρξουν αρκετές τροποποιήσεις του συστήματος ως υποκατηγορίες, οι οποίες δημιουργούνται βάσει των αναγκών ειδικών σωμάτων του στρατού, ανάλογα με την αποστολή και την αρμοδιότητά τους.


Krav Maga για τα σώματα επιβολής του νόμου: Ένας αστυνομικός, σε αντίθεση με έναν πολίτη, δε μπορεί απλώς να διαφύγει από έναν κίνδυνο. Έχει νομική και ηθική υποχρέωση να τον εξουδετερώσει αλλά και να συλλάβει άμεσα τον ταραχοποιό. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι διαθέτει κι άλλα εργαλεία που τον βοηθούν στην εκτέλεση του καθήκοντος (όπλο, γκλοπ, χειροπέδες), το Krav Maga χρησιμοποιεί τις ίδιες βασικές αρχές, αλλά τροποποιεί τις τεχνικές έτσι ώστε να βοηθούν στον έλεγχο και τη σύλληψη του υπόπτου. Επίσης, μεταβάλλεται σε κάθε χώρα που διδάσκεται έτσι ωστε να είναι συμβατό με την τοπική νομοθεσία. Μία σημαντική υποκατηγορία εδώ είναι το Krav Maga για τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (S.W.A.T.), οι οποίες διαχειρίζονται αποστολές πολύ υψηλού ρίσκου όπως οι καταστάσεις ομηρίας, κ.λ.π.


Krav Maga για προστασία υψηλών προσώπων: Οι επαγγελματίες προσωποφύλακες / συνοδοί (ένοπλοι ή άοπλοι) έχουν ως αποστολή προτίστως την προστασία κάποιου τρίτου προσώπου. Το Krav Maga περιέχει ειδικές τεχνικές που αφορούν στην προστασία των VIP αλλά και των οικογενειών τους, ενώ διδάσκει τη σωστή ασφάλιση των χώρων που αυτοί κινούνται, τη χάραξη των διαδρομών της συνοδείας, επιχειρησιακή οδήγηση, τη σωστή διαχείριση μιας ομάδας ως επικεφαλής της, κ.λ.π.


Οι παραλλαγές που υπάρχουν δεν έχουν τέλος, όπως άλλωστε και οι διαφορετικές ανάγκες που τις διαμορφώνουν. Από τις προαναφερόμενες κατηγορίες ως το ιδιωτικό προσωπικό security και τους φύλακες αεροπλάνων ή πλοίων (αντιπειρατεία), το Krav Maga είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να εξυπηρετεί όλους τους τομείς της ασφάλειας.

Το σύστημα βαθμίδων του Krav Maga

Το Krav Maga δεν ακολουθεί το κλασσικό σύστημα διαβάθμισης με τη χρήση έγχρωμων ζωνών. Η ύλη του χωρίζεται σε επίπεδα, για τα οποία υπάρχουν τα αντίστοιχα διακριτικά σήματα, και από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα διαμορφώνονται ως εξής:

Επίπεδα P1 ως P5 (Practitioner – Ασκούμενος): Αποτελούν τον κορμό του συστήματος. Ένας ασκούμενος που έχει κατακτήσει τα επίπεδα Practitioner θεωρείται πλέον εκπαιδευμένος και ικανός να υπερασπίσει τον εαυτό του από πληθώρα κινδύνων.

Επίπεδα G1 ως G5 (Graduate – Απόφοιτος): Επίπεδα που φέρουν συνήθως οι εκπαιδευτές, αλλά όχι αποκλειστικά. Ο ασκούμενος επιπέδου Graduate βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εκπαίδευσης, και ασχολείται με πιο περίπλοκες τεχνικές και απειλές.

Επίπεδα E1 ως E6 (Expert – Εξπέρ): Πραγματικά υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, για να κατακτήσει κανείς το πρώτο επίπεδο Expert πρέπει να ασκείται κατ’ελάχιστο για 8.5 χρόνια.

Επίπεδο Master: Το ύψιστο επίπεδο, το οποίο δίδεται μόνο τιμητικά. Ο ιδρυτής του Krav Maga, Imi Lichtenfeld, άφησε πίσω του τέσσερις μόνο ανθρώπους παγκοσμίως με αυτόν τον βαθμό: τον πρόεδρο της ομοσπονδίας μας, Avi Moyal, και τους Eyal Yanilov, Gabi Noah και Eli Ben-Ami.

Οι ασκούμενοι πιστοποιούνται -εφόσον το επιθυμούν- για κάθε επίπεδο ξεχωριστά μετά από εξετάσεις ενώπιον υψηλόβαθμων Ισραηλινών εκπαιδευτών της G.I.T. (Global Instructor Team – Παγκόσμια Ομάδα Εκπαιδευτών), οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να απονείμουν βαθμούς.

Back to Top
error: Αν επιθυμείτε την αναδημοσίευση των κειμένων της ιστοσελίδας παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το πλήρες link με αναφορά στην αρχική πηγή. Ευχαριστούμε πολύ!
Descargar musica