Αγ. Σοφίας 6-14 & Κωνσταντιλιέρη 42, Βύρωνας | 6944543013 | hello@streetwise.gr


Εισαγωγή

Η πιο συχνή ερώτηση που δεχόμαστε από εκπαιδευόμενους είναι: “Τι παραπάνω μπορώ να κάνω (πέραν των μαχητικών προπονήσεων) προκειμένου να γίνω καλύτερος στη μάχη;”. Η απάντηση είναι και θα είναι πάντα η ίδια. Βελτίωσε τη φυσική σου κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε μείνει εξίσου έκπληκτοι από το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους για την αυτοάμυνα και τις πολεμικές τέχνες, αλλά παράλληλα και από το πόση άγνοια υπάρχει γύρω από τη συμβολή της φυσικής κατάστασης στη δημιουργία ενός αποδοτικού μαχητή και στην πρόληψη τραυματισμών. Κατά τη δική μας άποψη οι μαχητικές γνώσεις και η φυσική κατάσταση είναι έννοιες εξίσου σημαντικές και αλληλοεξαρτώμενες.

Η εκμάθηση των τεχνικών και των τακτικών είναι φυσικά προαπαιτούμενη, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αποτελεσματικότητα των παραπάνω πολλαπλασιάζεται αν ο ασκούμενος διαθέτει δύναμη, εκρηκτικότητα και αντοχή. Επίσης, ένα πιο ανθεκτικό σώμα είναι λιγότερο επιρρεπές σε τραυματισμούς και λειτουργεί αποδοτικότερα, με αποτέλεσμα να βοηθά το μυαλό να διαθέτει την “επεξεργαστική του ισχύ” στη σωστή λήψη αποφάσεων υπό στρες, κάτι φοβερά σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας μάχης.

Τα παραπάνω προβλήματα ενέπνευσαν τη δημιουργία του προγράμματος Battle Tested. Η μάχη είναι δύσκολη και αυτό είναι ένα γεγονός που δε μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Απαιτεί διαφορετικά είδη ικανοτήτων, πολλή τεχνική προπόνηση, sparring, αντοχή, δύναμη, ισχύ, και τόσα άλλα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι πολλοί ασκούμενοι αλλά και προπονητές προσπαθούν συνεχώς να εξισορροπήσουν όλες αυτές τις λεπτομέρειες μέσα σε ένα προπονητικό πρόγραμμα.

Ο όγκος της προπόνησης είναι επίσης ένα ακόμα μείζον ζήτημα. Αν δε κάνεις αρκετά, δε θα βελτιωθείς. Αν κάνεις πάρα πολλά, θα εξαντλείς συνεχώς τα ενεργειακά σου αποθέματα, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεις στο σώμα σου να ανακάμψει και άρα να μην ωφελείται από τις επερχόμενες προπονήσεις, αφού θα νιώθεις μονίμως πνευματικά και σωματικά κατατρεγμένος. Η γνώση του τι να κάνεις και πότε είναι ο χαμένος συνδετικός κρίκος για τους περισσότερους.

Τα πιο κοινά λάθη που διακρίνουμε από ανθρώπους που προσπαθούν να χτίσουν τη φυσική τους κατάσταση γύρω από τις πολεμικές τέχνες περιλαμβάνουν:

  • Οι ασκούμενοι προπονούνται σε διαφορετικά γυμναστήρια, με διαφορετικούς προπονητές, οι οποίοι έχουν ελάχιστη ως καθόλου επικοινωνία μεταξύ τους.
  • Ανοργάνωτο, τυχαίο προπονητικό πρόγραμμα.
  • Υπερβολική προπόνηση υψηλής έντασης και χρήση του conditioning για το χτίσιμο “πνευματικού σθένους”.
  • Λήψη συμβουλών από τα λάθος άτομα ή από τυχαίες πηγές στο internet.

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, η εκτίμηση της κατάστασης, η δημιουργία ενός πλάνου και η σωστή εκτέλεση δημιουργούν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Χωρίς ένα δομημένο σχέδιο απλά δουλεύουμε σκληρά κινούμενοι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Με ποια λογική λειτουργεί το Battle Tested;

Ένα σωστό προπονητικό πρόγραμμα combat fitness πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του ότι τα πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία είναι η σωστή κίνηση, η αποδοτική έκφραση της δύναμης αλλά και η απορρόφηση αυτής. Οι αρχές πάνω στις οποίες πατάει το Battle Tested είναι οι εξής:

1. Ποιότητα της κίνησης: Είτε θεωρείς ότι είσαι γεννετικά χαρισματικός είτε ότι είσαι τεχνικά εξαιρετικός και με πολύ καλή φυσική κατάσταση, η πραγματικότητα είναι ότι αν η κίνησή σου δεν είναι ρευστή και αποδοτική, θα κουράζεσαι γρηγορότερα και θα τραυματίζεσαι ευκολότερα.

2. Δημιουργία μιας σταθερής βάσης δύναμης: Πολλοί θεωρούν ότι με το να δυναμώσουν θα γίνουν υπερβολικά ογκώδεις και δυσκίνητοι. Πρόκειται για μια πολύ λανθασμένη πεποίθηση. Το αν θα γίνει κανείς ογκώδης έχει να κάνει με τη διατροφή του, όχι με την ενδυνάμωση. Η ενδυνάμωση συμβάλλει στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων, των τενόντων, των συνδέσμων και του συνδετικού ιστού, προλαμβάνοντας τους τραυματισμούς. Αυτό είναι αληθές για όλους τους ανθρώπους, αλλά μείζονος σημασίας για τους μαχητές. Είναι επίσης η σημαντικότερη πτυχή της φυσικής κατάστασης προκειμένου να μπορεί κανείς να αναπτύξει ισχύ, ταχύτητα, και πολλά άλλα.

3. Δομή: Η σωστή δομή κάνει τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας, όχι μόνο σε ένα προπονητικό πρόγραμμα αλλά και στη ζωή γενικότερα. Στο Battle Tested θα υπάρχουν ημέρες που θα τα δώσεις όλα, θα υπάρχουν όμως και ημέρες που θα διατηρείς κάποιες από τις δυνάμεις σου για αποδοτικότερη ανάρρωση. Αυτό συμβαίνει επί τούτου, αφού η ξεκούραση είναι ένα εργαλείο και η σωστή χρήση της θα σου επιτρέψει να δρέψεις τους καρπούς της σκληρής προπόνησης.

4. Ασκήσεις με τα πόδια στο έδαφος: Πολλές από τις βασικές ασκήσεις του προγράμματος γίνονται με τα πόδια να πατούν στο έδαφος. Έτσι γίνεσαι πιο λειτουργικός αφού μαθαίνεις να παράγεις και να μεταφέρεις ενέργεια στα άκρα σου, καθώς και να απορροφάς φορτία.

5. Πολυεπίπεδη προσέγγιση: Η κίνηση πρέπει να γίνεται προς όλους τους άξονες. Μπρος και πίσω, πλάγια, καθώς και με περιστροφή προς διάφορες κατευθύνσεις. Πολλοί αθλητές προσκολλώνται κυρίως στον οβελιαίο άξονα, κινούμενοι μόνο μπρος και πίσω.

6. Πολυαρθρικές ασκήσεις: Η μάχη είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα λειτουργεί συνολικά, όχι απομονωτικά. Επομένως δίνουμε έμφαση στις πολυαρθρικές ασκήσεις, αφενός διότι κινησιολογικά γυμνάζουν τα βασικά ανθρώπινα λειτουργικά μοτίβα, αφετέρου επειδή όταν διεγείρουμε περισσότερες μυϊκές ομάδες η ορμονική απόκριση είναι μεγαλύτερη και άρα οι προσαρμογές του σώματος πιο ουσιαστικές.

Ποιους αφορά; Ποιος μπορεί να το εκτελέσει;

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μπορεί να εκτελέσει κανείς συμπληρωματικά, παράλληλα με τις προπονήσεις του στις πολεμικές τέχνες. Aφορά σε μαχητές ανεξαρτήτως συστήματος (αυτοάμυνα/striking/grappling/μικτές τέχνες) οι οποίοι θέλουν να προπονηθούν σωστά ώστε για να γίνουν αποδοτικότεροι σε αυτό που κάνουν. Είναι επίσης εξαιρετικό για την προετοιμασία επαγγελματιών αθλητών για κάποιον αγώνα. Αν είσαι ασκούμενος, θα πρέπει να διαθέτεις ένα βασικό επίπεδο φυσικής κατάστασης για να το ακολουθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να έχεις έρθει σε επαφή τουλάχιστον με τα βασικά lifts κατά την εκγύμνασή σου (push, pull, squat, deadlift, κ.λ.π.). Αν άρχισες μόλις να γυμνάζεσαι καλύτερα να ξεκινήσεις από το Battle Proven, το οποίο περιέχει αποκλειστικά ασκήσεις με το βάρος του σώματος, οι οποίες είναι πιο ασφαλείς για αρχάριους και θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μια βάση στη φυσική σου κατάσταση πρώτα. Αν από την άλλη είσαι εκπαιδευτής, σου το συστήνουμε ανεπιφύλακτα ως προπονητικό εργαλείο που θα απογειώσει τις επιδόσεις των μαθητών σου.

Πόσο διαρκεί και τι περιλαμβάνει;

Το Battle Tested διαρκεί 12 εβδομάδες και περιέχει 4 προπονήσεις ανά εβδομάδα, χωρισμένες σε ημέρες προπόνησης δύναμης/εκρηκτικότητας και ημέρες ανάπτυξης ενεργειακών συστημάτων (αερόβιας/αναερόβιας αντοχής). Μπορείς να το εκτελείς παράλληλα με τις μαχητικές σου προπονήσεις, ρυθμίζοντάς τις ημέρες ανάλογα με τις ανάγκες σου. Μόλις ενεργοποιήσεις το λογαριασμό σου θα έχεις πρόσβαση στην ενότητα του προγράμματος εφ’όρου ζωής. Εντός θα βρεις πλήρεις οδηγίες και αναλυτική επεξήγηση της δομής του προγράμματος. Θα έχεις επίσης στη διάθεσή σου τα προγράμματα των προπονήσεων με αναλυτικότατες λεπτομέρειες σχετικά με τις ασκήσεις, σημειώσεις και videos με τον τρόπο και την ένταση εκτέλεσης, το επιθυμητό εύρος καρδιακών σφυγμών ανά περίπτωση, κ.λ.π. Οι οδηγίες είναι τόσο σαφείς που θα σου κρατούν κυριολεκτικά το χέρι σε κάθε βήμα.

Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ;

Το Battle Tested μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε γυμναστήριο ή σχολή πολεμικών τεχνών με βασικό εξοπλισμό fitness (μπάρα, αλτήρες, κ.λ.π.). Σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση σε κάποιο είδος εξοπλισμού μην ανησυχείς, καθότι σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα δίνονται και εναλλακτικές λύσεις. Αν ψάχνεις ένα πρόγραμμα που περιέχει μόνο ασκήσεις με το βάρος του σώματος και δεν απαιτεί καθόλου εξοπλισμό, ρίξε μια ματιά στο Battle Proven.

Πόσο κοστίζει και πώς μπορώ να το αγοράσω;

Το Battle Tested κοστίζει €50, και εφόσον το αγοράσεις γίνεται δικό σου διά παντός. Η διεκπεραίωση των πληρωμών γίνεται από το PayPal, την πλέον αξιόπιστη και ασφαλή πλατφόρμα ηλεκτρoνικών συναλλαγών. Η ιστοσελίδα μας δεν αποθηκεύει ούτε διαχειρίζεται τα στοιχεία της κάρτας σου. Δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτει κανείς λογαριασμό στο PayPal, η συναλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί και απλά με τη χρήση οποιασδήποτε πιστωτικής/χρεωστικής/προπληρωμένης κάρτας. Μπορείς επίσης να πληρώσεις και με μετρητά στο χώρο της σχολής μας. Σε αυτή την περίπτωση διάλεξε την επιλογή “manual/offline” όταν εγγραφείς, και η συνδρομή σου θα ενεργοποιηθεί αμέσως κατά την πληρωμή στο χώρο μας. Ξεκίνα δημιουργώντας το λογαριασμό σου εδώ. Ακόμα κι αν διαθέτεις ήδη λογαριασμό από την αγορά άλλου προγράμματος, θα πρέπει να δημιουργήσεις έναν νέο για το Battle Tested.

Back to Top
error: Αν επιθυμείτε την αναδημοσίευση των κειμένων της ιστοσελίδας παρακαλούμε χρησιμοποιήστε το πλήρες link με αναφορά στην αρχική πηγή. Ευχαριστούμε πολύ!
Descargar musica