Το παράδοξο της βίας

“Η βία είναι σπάνια η απάντηση, αλλά όταν είναι… είναι η μόνη απάντηση”. Μια εξαιρετικά επιμορφωτική ομιλία την οποία πρέπει να παρακολουθήσουν όλοι, ανεξαρτήτως με το αν ασχολούνται με την αυτοάμυνα ή όχι. Άλλος ένας ειδήμων λοιπόν επιβεβαιώνει τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του Krav Maga. Σημεία κλειδιά της ομιλίας:

– Οι περισσότεροι από εμάς δε προβληματιζόμαστε από το φαινόμενο της βίας πολύ απλά γιατί ζούμε καλές ζωές. Πιστεύουμε ότι η βία είναι κάτι που συμβαίνει στους άλλους ή στον κινηματογράφο. Δυστυχώς όμως κάποιοι τύποι εκεί έξω δεν ενδιαφέρονται για το αν έχεις πίσω σου μια οικογένεια, ή αν κάποιος σε έχει πραγματική ανάγκη.

– Ο κανόνας του 70/30. Το 70% όσων ασχολούνται με την αυτοάμυνα δυστυχώς το αποφασίζουν αφού τους συμβεί ένα άσχημο περιστατικό. Όσες γνώσεις κι αν πάρεις όμως, κανείς δε μπορεί να αναιρέσει αυτό που συνέβη ήδη. Μη περιμένεις μέχρι να είναι αργά.

– Η αληθινή βία δεν είναι διαγωνισμός. Από τους 31 κανόνες του UFC, οι 27 έχουν σκοπό να προστατεύσουν τον αθλητή από τραυματισμούς. Κι αν αυτός συμβεί, ο αγώνας σταματάει.

– Οι καλύτεροι χρήστες βίας στον κόσμο είναι οι εγκληματίες, οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία προηγούμενη εκπαίδευση σε πολεμικές τέχνες / μαχητικά αθλήματα. Είναι απλώς καλύτεροι γιατί θέλουν να προκαλέσουν αληθινό τραυματισμό, και μπαίνουν σε μία μάχη μόνο για να κερδίσουν. Γι’αυτό στο Krav Maga καλλιεργούμε αυτού του είδους το mentality, ότι δηλαδή στη μάχη το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα είναι η επιβίωσή μας και κανένα άλλο και γι’αυτό το λόγο εκπαιδευόμαστε να μη τα παρατάμε ποτέ στις δυσκολίες. Ο παραπάνω είναι επίσης και ο λόγος που λέμε ότι το παραδοσιακό sparring δεν είναι αυτοάμυνα. Είναι όμως ένα πολύ καλό εργαλείο σκληραγώγησης.

– Ο τραυματισμός υπερνικάει τον δυνατότερο / ταχύτερο / καλύτερο αντίπαλο. Γι’αυτό στο Krav Maga στοχεύουμε μόνο στους ευαίσθητους στόχους του ανθρωπίνου σώματος.

– Παρατήρησε ότι όταν δείχνει τη λύση στο πρόβλημα του πνιγμού (ασχέτως αν το κάνει από τη μεριά του επιτιθέμενου γιατί θέλει να μας αλλάξει τον τρόπο σκέψης) στοχεύει τα γεννητικά όργανα του αντιπάλου. Αν είσαι ασκούμενος του Krav Maga, αυτό πρέπει να σου θυμίζει πολλά.

– Απο μικροί μεγαλώνουμε ακούγοντας ότι η βία δεν είναι σωστή και κατακρίνεται από ολόκληρη την κοινωνία μας. Κανείς δε μας λέει όμως πως όταν κινδυνεύσει πραγματικά η ζωή μας, είναι η μόνη λύση. Δυστυχώς ένα νόμισμα έχει δύο πλευρές πάντα. Οι εγκληματίες δε σέβονται το δικό μας αξιακό σύστημα, γι’αυτό είναι τόσο καλύτεροι από εμάς στη χρήση βίας.

– Οι γροθιές, τα λακτίσματα και οι τεχνικές αυτοάμυνες είναι όλα εξαιρετικά εργαλεία, αλλά το πραγματικό πλεονέκτημα έρχεται από την κατανόηση του μηχανισμού της βίας. Πώς δουλεύει και γιατί. Γι’αυτό στο μάθημα θέλουμε πάντα οι μαθητές να χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να λύνουν προβλήματα που αλλάζουν δυναμικά ανά πάσα στιγμή και όχι απλώς να κάνουν μηχανικές προκατασκευασμένες κινήσεις.