Sparring tips

Το sparring δεν αποτελεί αυτοάμυνα, προσφέρει όμως πολλά οφέλη και κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος αυτοάμυνας.

Έχει επίσης την ιδιότητα να αγχώνει πολύ τους αρχάριους ασκούμενους -κάτι απολύτως λογικό- γι’αυτό και θεωρήσαμε πως μερικά tips για την ημέρα του fighting θα βοηθήσουν.

1. Χέρια πάνω, πηγούνι μέσα. Ίσως η βασικότερη λειτουργία που επιβάλλεται να μάθει κανείς. Δεν εκθέτουμε ποτέ τον εαυτό μας σε κινδύνους.

2. Τα μάτια πάντα καρφωμένα στον αντίπαλο, ακόμα κι όταν προσπαθείς να αποφύγεις τα χτυπήματά του. Τα “τέρατα” δε φεύγουν αν δε τα κοιτάς.

3. Μην επιχειρείς μόνο ένα χτύπημα. Προσπάθησε να υλοποιήσεις συνδυασμούς.

4. Αν δέχεσαι χτυπήματα προσπάθησε να απαντήσεις όσο το δυνατόν συντομότερα.

5. Κίνηση. Μη στέκεσαι συνεχώς μπροστά στον αντίπαλο.

6. Προσπάθησε να είσαι απρόβλεπτος τόσο στο πώς κινείσαι όσο και στο πώς επιτίθεσαι και συμπεριφέρεσαι γενικότερα.

7. Διάβασε τον αντίπαλό σου. Πολλοί μαχητές τείνουν να χρησιμοποιούν συνεχώς συγκεκριμένα επιθετικά patterns.

8. Να είσαι πάντα συγκροτημένος.

9. Βάλε ένα στόχο. Μία ιδιαίτερα σημαντική συμβουλή για τους αρχάριους. Όταν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στο sparring, μη προσπαθείς να τα κάνεις όλα μαζί. Επικεντρώσου σε ένα πράγμα κάθε φορά, για παράδειγμα να εκτελείς καλές άμυνες, να απαντάς μετά από κάθε επίθεση που δέχεσαι ή να καταφέρεις έναν συνδυασμό χτυπημάτων στον αντίπαλό σου. Όσο πιο έμπειρος γίνεσαι, τόσο πιο καλά θα μπορείς να τα συνδυάζεις όλα μαζί.

10. Προσπάθησε κατά τη διάρκεια του sparring να εφαρμόσεις τις τεχνικές αυτοάμυνας που έχεις μάθει. Το Krav Maga προσφέρει μια πληθώρα αμυντικών και επιθετικών εργαλείων. Βρες αυτά που δουλεύουν καλύτερα για σένα και προσπάθησε να τα εκτελείς όσο πιο ιδανικά γίνεται.

Θυμήσου πως όσο δουλεύεις πάνω στο sparring, τόσο περισσότερο θα παρατηρείς τις αδυναμίες σου. Μετά το μάθημα ρώτα τον εκπαιδευτή σου για όλες όσες συγκράτησες ώστε να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος. Να θυμάσαι πως ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής αγαπά τις ερωτήσεις των μαθητών καθότι δείχνουν ότι οι ίδιοι ενδιαφέρονται για την ανέλιξή τους.

Τέλος, ας θυμηθούμε κι ένα παλιότερο άρθρο που εξηγεί πώς το sparring βοηθά στην αυτοάμυνα.

Αλέξανδρος Χρυσοβέργης