Η Εκπαίδευση Ενός Πολεμικού Ανταποκριτή

Αυτός είναι ο Ayman Oghanna. Έχει γεννηθεί στο Λονδίνο, αλλά τώρα ζει στην Ελλάδα.

Ο Ayman είναι δημοσιογράφος/πολεμικός ανταποκριτής και ειδικεύεται στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Ανά τα χρόνια έχει καλύψει τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα και εμπόλεμες ζώνες του Αραβικού κόσμου. Πηγαίνει κυριολεκτικά όσο πιο κοντά στη μάχη είναι εφικτό να πάει ένας πολίτης. Οι ιστορίες του, οι φωτογραφίες και τα video του έχουν εμφανιστεί σε πολλούς κολοσσούς των media παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των: BBC, The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, The Guardian, The Sunday Telegraph, Newsweek, National Geographic, Al Jazeera και VICE.

Ο Ayman πρόσφατα ξεκίνησε να μαθαίνει αυτοάμυνα στη σχολή μας διότι η επόμενη στάση του είναι το Αφγανιστάν, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Ayman είναι πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με αυτά του μέσου πολίτη σε μια ειρηνική χώρα. Ενώ άνθρωποι σαν κι εμάς συνήθως ενδιαφέρονται για θέματα όπως καυγάδες στο δρόμο, εισβολές στα σπίτια ή ληστείες, ο Ayman πρέπει κυρίως να μάθει να αμύνεται ενάντια σε απειλές με τυφέκια, επιθέσεις με αιχμηρά αντικείμενα, κ.λ.π. Αυτά τα σενάρια μπορεί να φαίνονται εκτός πραγματικότητας για εμάς, δεν είναι όμως για τα μέρη που πρόκειται να επισκεφθεί.

Το πιο σημαντικό στην περίπτωσή του είναι ότι διαθέτει πολύ περιορισμένο χρόνο για να προετοιμαστεί, γι’αυτό και εμμένουμε σε μία προσέγγιση που στηρίζεται κυρίως στις βασικές αρχές του Krav Maga. Αν είχε απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή του θα μπορούσε να μάθει την ιδανική λύση για κάθε πιθανή γωνία μιας απειλής από τυφέκιο, όμως τώρα μαθαίνει να λειτουργεί ακολουθώντας αυστηρά λίγες και πολύ συγκεκριμένες αρχές.

Ας σκεφτούμε ένα σενάριο. Αν μιλάμε λοιπόν για τις απειλές με τυφέκιο, ο Ayman πρέπει να εκτελεί μόνο αυτές τις τρεις οδηγίες, με τη σειρά:

1. Να εκτρέπει την κάνη του όπλου
2. Να ελέγχει το όπλο
3. Να αντεπιτίθεται μέχρι η απειλή να εξουδετερωθεί

Αυτό είναι όλο, τόσο απλό. Σίγουρα, υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι τρόποι να ελέγξει κανείς ένα όπλο κατά το δεύτερο βήμα για παράδειγμα, αλλά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του Ayman δεν προλαβαίνουμε να αναλύσουμε όλες αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες εις βάθος. Άρα πρακτικά οποιοσδήποτε έλεγχος είναι αρκετός ανεξαρτήτου γωνίας της απειλής, όσο αυτός είναι δυνατός και αποτελεσματικός.

Εφόσον οι αρχές γίνουν απόλυτα κατανοητές, βάζουμε στο πρόγραμμά μας και την προσομοίωση ρεαλιστικών σεναρίων, κι έτσι η προπόνηση γίνεται ολοκληρωμένη, επικεντρωμένη και διδάσκει στον Ayman τις βασικές ικανότητες που θα χρειαστεί για να προστατεύσει τον εαυτό του αν χρειαστεί, και μάλιστα επιτυγχάνοντας όλα αυτά όσο πιο γρήγορα είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Το παραπάνω αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σχετικά με το πόσο προσαρμόσιμη μπορεί να γίνει η ύλη του Krav Maga ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Δύναται να είναι τόσο συμπυκνωμένο όσο η εφαρμογή τριών απλών οδηγιών, αλλά και τόσο αναλυτικό όσο η εφαρμογή διαφορετικών λύσεων σύμφωνα με την γωνία και το ύψος της εκάστοτε επίθεσης. Όπως και να’χει, παραμένει λογικό, απλό, ενστικτώδες και αποτελεσματικό.

Σ’ευχαριστούμε Ayman που εμπιστεύτηκες σε μας την εκπαίδευσή σου. Ευχόμαστε να έχεις ένα ασφαλές ταξίδι και να μη χρειαστείς ποτέ όλα όσα μαθαίνεις. Αναμένουμε να σε δούμε και πάλι εδώ, κοντά μας, σύντομα!

Μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά στην καταπληκτική του δουλειά, την οποία θα βρεις στην ιστοσελίδα του:
https://aymanoghanna.com