Πυραμίδα Μεγιστοποίησης Δυνατοτήτων

Ο άνθρωπος ως ον διαθέτει μια έμφυτη ανάγκη να εξελίσσεται και να ανακαλύπτει συνεχώς νέα πράγματα. Ιστορικά τουλάχιστον κάτι τέτοιο είναι αυταπόδεικτο αν παρακολουθήσουμε την πορεία της ανθρωπότητας από τη γέννησή της μέχρι σήμερα. Ο τρόπος ζωής, οι δυνατότητες του σώματός μας, η τεχνολογία που διαθέτουμε πια αποτελούν προϊόν συνεχούς αυτοβελτίωσης και αναζήτησης του είδους μας. Και είναι λογικό, ποιος δε θέλει να είναι καλύτερος; Ποιος δε θέλει νέες γνώσεις, δυνατότητες και εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να διαμορφώσει μια καλύτερη ζωή τόσο για τον ίδιο όσο και για τους γύρω του; Αν κάποιος δηλώνει ότι δε τον ενδιαφέρει η προσωπική του ανέλιξη τότε συμβαίνει ένα από δύο τινά:

  • Κατά βάθος θέλει να είναι καλύτερος, απλά δε προτίθεται να δουλέψει σκληρά γι’αυτό, με αποτέλεσμα να καλύπτει τη φυγοπονία του προβάλλοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για το στόχο.
  • Μάλλον κάτι δε λειτουργεί σωστά στο μυαλό του γι’αυτό θα είναι καλό να το ελέγξει.

Για να πετύχει κανείς λοιπόν τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μία δομημένη προσέγγιση, διότι τίποτα πραγματικά αξιόλογο δε προέκυψε από απλή τύχη. Η παρακάτω πυραμίδα θα σε βοηθήσει όχι μόνο στο να γίνεις εξαιρετικός στο Krav Maga, αλλά και σε οτιδήποτε άλλο με το οποίο καταπιάνεσαι, είτε πρόκειται για fitness, είτε για το επάγγελμά σου, τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, κ.ο.κ. Ο σκοπός μας εξάλλου μέσα από τις προπονήσεις δεν είναι μόνο να γίνουμε καλύτεροι σε αυτές, αλλά και στη ζωή μας εν γένει. Ο τρόπος σκέψης και οι αρχές μπορούν και πρέπει να εφαρμόζονται παντού.

  1. Χαρακτήρας:

Ο χαρακτήρας είναι η βάση της πυραμίδας, ή πιο σωστά η βάση όλων. Ο καλός χαρακτήρας είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να δεσμευτείς και να δουλέψεις σκληρά. Στοιχεία όπως η επιμονή, η υπομονή, η δίψα για μάθηση, η ταπεινοφροσύνη, η ευδιαθεσία σου όταν προπονείσαι, είναι αυτά τα οποία θα σε κάνουν να προσηλωθείς σ’αυτό που κάνεις και να γίνεις καλύτερος.

  1. Μέθοδος – διαδικασία:

Άπαξ και διαθέτεις το χαρακτήρα που απαιτείται, τότε είσαι ικανός να δοθείς με πάθος στο αντικείμενό σου προκειμένου να το κατανοήσεις σε βάθος, να αποκτήσεις πολύτιμη εμπειρία και να γίνεις τεχνοκράτης. Η σκληρή δουλειά σε βάθος πολλών χρόνων είναι το κλειδί σε αυτό το στάδιο.

  1. Δεξιότητες:

Αν έχεις αναπτύξει την ικανότητα να δουλεύεις σκληρά γενικά, τότε μπορείς να αφοσιωθείς και στην ανάπτυξη πιο συγκεκριμένων δεξιοτήτων αλλά και στη βελτίωση των αδυναμιών σου. Μπορείς να χτυπήσεις ικανοποιητικά αν αυτό απαιτηθεί για να σώσεις τη ζωή σου; Έχεις προπονηθεί σε τεχνικές απεμπλοκής από πληθώρα σεναρίων που μπορεί να σου τύχουν; Ή έστω ότι προσπαθείς να ολοκληρώσεις ένα workout που περιέχει πολλές έλξεις στο μονόζυγο. Έχεις αφιερώσει αρκετό χρόνο στο να προπονηθείς στις έλξεις; Ή απλώς πηγαίνεις σε κάθε προπόνηση πιστεύοντας ότι την επόμενη φορά θα είσαι καλύτερος σε όλα αυτά ως διά μαγείας;

  1. Στρατηγική:

Ο τρόπος προσέγγισης των προβλημάτων, ή αλλιώς η στρατηγική που ακολουθεί κανείς, βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς προς τα που πρέπει να κινηθεί ιδανικά σε μία μάχη, ποια τεχνική να επιλέξει και σε ποιον κίνδυνο να δώσει προτεραιότητα αν αντιμετωπίζει πάνω από έναν ταυτόχρονα, όμως τίποτα από όλα αυτά δε θα έχει σημασία αν δε μπορεί να εφαρμόσει σωστά τις δεξιότητές που απαιτούνται. Τι νόημα έχει να επιλέξω τη σωστή τεχνική ενάντια σε μια απειλή με μαχαίρι αν δεν έχω αναπτύξει τη δεξιότητα του να χτυπάω σωστά τον αντίπαλο προκειμένου να τον σταματήσω; Ποιο το νόημα να ξέρω ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσω τα πόδια μου ενάντια σε έναν αντίπαλο με εκπαιδευμένα χέρια, αν δεν έχω δουλέψει πρώτα τα λακτίσματά μου ώστε να αποφέρουν το αποτέλεσμα που πρέπει; Τι σημασία έχει να γνωρίζω σε πόσα σετ πρέπει να χωρίσω ιδανικά τις έλξεις που πρέπει να κάνω αν δε μπορώ να εκτελέσω έναν ικανοποιητικό αριθμό απ’αυτές χωρίς να σταματήσω;

Όλα τα στοιχεία της πυραμίδας είναι σημαντικά, αλλά κανένα δε μπορεί να υπάρχει χωρίς τα προηγούμενα. Η βάση είναι πάντα ο θεμέλιος λίθος όλου του οικοδομήματος. Γι’αυτό και θα πρέπει να ξεκινήσεις κάνοντας μια σοβαρή εσωτερική αναζήτηση σχετικά με το αν είσαι αυτός που πρέπει προκειμένου να υποστηρίξεις όλα όσα χρειάζονται για να έρθει το αποτέλεσμα που ζητάς. Έπειτα φρόντισε να κάνεις τη σκληρή δουλειά μέρος της ζωής σου, ανάπτυξε τις δεξιότητές σου, θωράκισε τις αδυναμίες σου, και άσε το “θεωρητικό” κομμάτι για όταν θα έχει σημασία. Να θυμάσαι πως ο χαρακτήρας θα τρώει πάντα τη στρατηγική για πρωινό.